Medtem ko je Trump v ZDA v letih 2016 in 2017 plačal le po 750 dolarjev davka, je na primer leta 2017, ko je bil prvo leto na položaju, plačal Indiji 145.400 dolarjev davka, Filipinom 156.824, Panami pa malo manj kot 16.000 dolarjev. Foto: Reuters
Medtem ko je Trump v ZDA v letih 2016 in 2017 plačal le po 750 dolarjev davka, je na primer leta 2017, ko je bil prvo leto na položaju, plačal Indiji 145.400 dolarjev davka, Filipinom 156.824, Panami pa malo manj kot 16.000 dolarjev. Foto: Reuters

Časnik zaradi varnosti virov ni objavil Trumpovih finančnih poročil za zadnji desetletji, ampak izčrpno obdelano zgodbo, ki je nastala na njihovi podlagi.

ZDA: Predsednik Trump zanika, da ni plačeval davkov

Strnjena je v 18 točkah, med njimi pa so ugotovitve, kot na primer, da predsednik ne plačuje davkov in torej ne vzdržuje vlade, ki jo vodi, je za Radio Slovenija poročal Andrej Stopar. V enajstih od osemnajstih preiskanih let davka sploh ni plačal.

Obseg davkov je zmanjšal na podlagi prijav velikih finančnih izgub. Tako je dobil vrnjenih 72,9 milijona dolarjev, ki jih je zahteval in dobil nazaj zaradi propada njegovih igralnic v Atlantic Cityju. Revizija je bila uvedena, ker je ohranil petodstotni delež v svojih igralnicah po prodaji in zaradi tega ne bi smel uveljavljati olajšave.

Kot predsednik je dobil več denarja od tujih virov in ameriških interesnih skupin, kot je bilo znano do zdaj. Po poročanju New York Timesa je imel Trump v prvih dveh letih svojega predsednikovanja 73 milijonov dolarjev prihodkov od svojih podjetij v tujini, poroča BBC. Največ je prejel od svojih golfcentrov na Škotskem in Irskem. Od premoženja na Filipinih je dobil tri milijone dolarjev, iz Indije 2,3 milijona in milijon iz Turčije.

Nekatera od Trumpovih podjetij naj bi prejela denar od "lobistov, tujih uslužbencev in drugih, ki so želeli osebni pogovor, dostop ali uslugo" od predsednika.

V naslednjih štirih letih naj bi zapadlo več kot 300 milijonov dolarjev posojil, za katere je Trump osebno jamčil.

Njegov nekdanji odvetnik Michael Cohen zatrjuje, da je družina Trump oblikovala prefinjeno shemo utaje davkov, v katero so vpleteni tako rekoč vsi člani.

Trump več let ni plačeval dohodnine

Trump: Lažne novice

Predsednik je poročanje New York Timesa zavrnil. "Lažne novice, popolnoma lažne. Isto bi me lahko vprašali pred štirimi leti. Izpodbijati smo morali zadevo. Dejansko sem plačal davke, kmalu boste to lahko videli v davčnih poročilih, ko bodo objavljena. Revizija traja že zelo dolgo, ker na Davčni upravi niso prijazni do mene. Dokler poteka revizija, se zadeve ne objavljajo," je sporočil. Po zakonu zaradi revizije podatkov sicer ni treba skrivati.

Na novinarski konferenci je še zatrdil, da plačuje veliko davkov tudi državi New York. Na vztrajanje novinarjev, naj pove, kaj je v članku napačno in kaj je potem res, pa se je Trump poslovil z govorniškega odra.

Pri časniku pojasnjujejo, da so te informacije objavili, ker menijo, da morajo državljani o voditeljih in njihovem vedenju vedeti čim več. Trump je prvi predsednik od sedemdesetih let 20. stoletja, odkar je to ustaljena praksa, ki ni javno objavil svojih davčnih poročil.

Volitve so pred vrati, jutri bo potekalo prvo predsedniško soočenje, a opazovalci menijo, da razkritje ne bo pretreslo trdne Trumpove volilne baze, lahko pa dodatno mobilizira nasprotnike in odvrne nedoločene.