V Gvatemali so razglasili tridnevno žalovanje. Foto: Reuters
V Gvatemali so razglasili tridnevno žalovanje. Foto: Reuters
Po podatkih tamkajšnjih strokovnjakov je to največji izbruh ognjenika po letu 1974. Foto: Reuters
Reševalci kljub oteženim okoliščinam še vedno poskušajo najti morebitne preživele. Foto: Reuters

Ognjenik Fuego, ki je izbruhnil v nedeljo, se še vedno ni umiril. V ponedeljek je prebivalce presenetil z novim silovitim izbruhom kamenja, blata in pepela, ki je segal do deset kilometrov visoko. V torek pa je izbruhnil vroč plin in staljene kamnine, kar je reševalcem močno otežilo delo.

Vodja reševalnih operacij nacionalne koordinacije za naravne ujme Conred Sergio Cabanas je izpostavil, da zaradi izjemno visokih temperatur lave vseh pogrešanih ne bo mogoče najti, saj so številna trupla zoglenela. Reševanje poteka zelo počasi zaradi težavnega terena in velike količine vrelega blata, kamenja in prahu, ki se je zlil po pobočju vulkana. Cabanas je ob tem za AFP poudaril, da bodo iskanje nadaljevali, dokler ne bodo našli vseh žrtev.

Tridnevno žalovanje
Mnogi so v naravni nesreči izgubili vse družinske člane in ostali popolnoma sami. Kot poroča britanski BBC, ki navaja gvatemalsko agencijo za preprečitev naravnih nesreč, so prebivalce, ki so živeli v okolici ognjenika, sicer seznanili s postopki ravnanja v primeru izbruha ognjenika, to pa jim je bila v nedeljo, ko je ognjenik izbruhnil, kaj klavrna pomoč, saj pristojne oblasti niso izdale evakuacijskega opozorila.

Stanje naravne katastrofe so razglasili v treh okrožjih, med katerimi je najbolj prizadeta Sacatepequez. V državi so razglasili tridnevno žalovanje. Poslanci pa so zahtevali poročilo o povzročeni škodi na številnih nasadih kave in koruze. Izbruh je najbolj prizadel podeželske skupnosti na pobočju in blizu vulkana ter kolonialno mesto Antigua, najpomembnejše turistično mesto v državi.

Nova opozorila
Fuega, ki leži približno 40 kilometrov jugozahodno od prestolnice Ciudad de Guatemala, je vplival na življenje približno 1,7 milijona okoliških prebivalcev, več kot 3.000 je bilo evakuiranih.

Vulkanologinja Janine Krippner svari na pozornost v prihodnjih dneh pred izbruhom piroklastičnih tokov izjemno vročega plina in ognjeniških blatnih tokov laharja – mešanica ognjeniškega pepela, zdrobljenih skal in vode. "Fuego je izjemno dejaven ognjenik. Že zdaj je izbruhnil zelo veliko ognjeniškega materiala, poleg tega pa je na zelo deževnem območju. Deževnica bo ognjeniški material spremenila v velik blatni tok," je dejala po poročanju BBC-ja.

V Gvatemali sta delujoča še dva vulkana – Santiaguito na zahodu in Pacaya, ki leži 20 kilometrov južno od prestolnice Ciudad de Guatemala. Ta mala srednjeameriška država sicer leži na tihomorskem ognjenem pasu, kjer je osredotočeno 85 odstotkov potresne dejavnosti na našem planetu, še navaja AFP.