Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sodnik je ocenil, da so Bolsonarove opazke škodile ugledu novinarke Patrície Campos Mello, zato ji mora plačati 20.000 realov (3000 evrov) odškodnine. Na razsodbo se brazilski predsednik lahko pritoži.

Campos Mellova, večkrat nagrajena novinarka brazilskega časopisa Folha de S. Paulo, je na Twitterju v odzivu zapisala, da je razsodba zmaga za vse ženske, skupina Novinarji proti nadlegovanju pa je sporočila, da je to "krasen dan" za novinarke in profesionalno novinarstvo v Braziliji.

Bolsonaro, desničarski predsednik, ki je na čelu Brazilije od januarja 2019, ima dolgo zgodovino nastrojenosti proti novinarjem in novinarkam, kritičnim do njegove administracije.

Tožbo dobila tudi proti sinu

Bolsonaro je februarja lani Campos Mellovo obtožil, da je hotela najti informacije proti njemu "za vsako ceno".

45-letna novinarka je napisala serijo preiskovalnih člankov o skupini, ki je prek WhatsAppa sodelovala v Bolsonarovi kampanji z očrnjenjem njegovih tekmecev pred predsedniškimi volitvami leta 2018.

Januarja je Campos Mellova dobila skoraj identično tožbo proti Bolsonarovemu sinu Eduardu, poslancu spodnjega doma brazilskega kongresa, poroča BBC.

36-letni Bolsonaro je v YouTubovem videu maja lani insinuiral, da je novinarka "skušala zapeljati" vir za inkriminatorne informacije o njegovem očetu. Sodnik je presodil, da so bile opazke napad na novinarkino čast in Eduardu Bolsonaru naložil 30.000 realov (4400 evrov) odškodnine.