Foto: AP
Foto: AP

Pompeo je med svojim obiskom Izraela v intervjuju za Christian Broadcasting Network dejal, da to verjame zaradi svoje vere. Ob tem je tudi pozdravil ameriška prizadevanja, da bi "zagotovili, da demokracija na Bližnjem vzhodu, da judovska država obstaneta".

Do Pompeovih izjav prihaja na judovski praznik purim, ko se Judje spominjajo rešitve pred genocidom v Perziji, kot je novinar predočil Pompeu. Nato ga je vprašal, ali je bil "predsednik Trump nekako izbran za ta čas, da bi, tako kot kraljica Ester, pomagal rešiti judovsko ljudstvo pred iransko grožnjo".

Sorodna novica Rusija in Sirija: Trump z izjavami o Golanski planoti destabilizira Bližnji vzhod

"Kot kristjan zagotovo verjamem, da je to mogoče," je odgovoril Pompeo, nekdanji senator iz Kansasa in direktor Cie. "Prepričan sem, da je tu na delu Gospod."

Pompeo ni prvi iz Trumpove Bele hiše, ki bi namigoval, da za Trumpovimi dejanji stoji božja volja: januarja je tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders krščanski TV-mreži dejala, da je Bog "hotel, da Donald Trump postane predsednik".

Podpredsednik Mike Pence in nekdanji pravosodni mnister Jeff Sessions sta prav tako v svojih uradnih izjavah večkrat navajala citate iz Biblije. Trumpova administracija je tudi prva v stotih letih, ki bi imela svoj bliblijski krožek.

Netanyahu in Trump imata zelo tesen odnos. Foto: AP
Netanyahu in Trump imata zelo tesen odnos. Foto: AP

Strogo stališče do Irana

Odkar je Trump postal predsednik, je zavzel skrajno strogo stališče do Irana. Maja lani je tudi umaknil ZDA iz jedrskega sporazuma, češ da je šlo za "obupen enostranski dogovor".

In v petek je njegova administracija uvedla nove sankcije proti 14 posameznikom in 17 organizacijam, domnevno vpletenim v iranski jedrski program. Grožnja nadaljnjih ameriških sankcij tudi odrvača druge države, da bi sklepale posle s tarčami sankcij.

Trump je v četrtek napovedal spremembo ameriške politike do Golanske planote, češ da je napočil čas za priznanje izraelske suverenosti nad Golansko planoto. Območje je Izrael zasedel Siriji med vojno leta 1967 in si ga priključil leta 1981. Golanska planota je po mednarodnem pravu del ozemlja Sirije, ki je pod izraelsko okupacijo.

Pompeo je sicer povzročil kar nekaj razburjenja med predstavniki medijev, ko je na svojo turo po Bližnjem vzhodu povabil zgolj "verne" predstavnike sedme sile.

V zadnjih dneh Trump tudi pospešeno napada svoje demokratske tekmece, češ da so "protiizraelski" in "protijudovski". Trump naj bi se naslednji teden sešel z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem, ko bo ta v Washingtonu na letnem srečanju Ameriško-izraelskega odbora za javne zadeve (Aipac).