Požari v Amazoniji so povzročili ogorčenje dela svetovne javnosti in politike. Foto: Reuters
Požari v Amazoniji so povzročili ogorčenje dela svetovne javnosti in politike. Foto: Reuters

Medtem ko so po podatkih brazilske agencije za raziskovanje vesolja INPE požari avgusta dosegli najvišjo stopnjo po letu 2010, so zdaj upadli precej pod 20-letno povprečje za september.

Novice o razsežnosti požarov v Braziliji so povzročile svetovno ogorčenje, septembra pa je bilo požarov najmanj po letu 2013. Gledano od začetka leta do vključno 3. oktobra je stanje na področju požarov v brazilski Amazoniji najslabše "le" od leta 2017.

Vzroki za požare v Amazoniji so po poročanju Reutersa večinoma človeški, ne naravni. Znanstveniki menijo, da so jih verjetno zanetili kmetje, da so očistili zemljišče za kmetovanje. Okvirno med majem in septembrom požari pogosto uidejo nadzoru, saj je vegetacija suha, dežja pa ni dovolj, da bi omejil ogenj.

Septembrski upad števila požarov je verjetno delno posledica odločitve predsednika Jaira Bolsonara, da v boj proti ognju pošlje vojsko, delno pa večjih količin dežja, je dejala profesorica z Univerze v Sao Paulu Maria Silva Dias, ki je raziskovala povezavo med gozdnimi požari in vremenom.

Kot je dejala, je Amazonija sicer preveliko območje, da bi bila lahko vojska povsod uspešna, zato je bil pomemben dež.

Deževno obdobje se v povprečju začne okoli 20. septembra, letos pa malce zamuja. A že za naslednjih pet dni je napovedan dež.