Kandidati morajo med drugim opraviti preizkus v skrajnih razmerah, ki zajema tudi 23 ur teka in 8 kilometrov plavanja. Foto: AP
Kandidati morajo med drugim opraviti preizkus v skrajnih razmerah, ki zajema tudi 23 ur teka in 8 kilometrov plavanja. Foto: AP

Pripadniki omenjene enote služijo kot podpora prav tako elitni enoti Tjulnjev v bojnih misijah visokega tveganja in izvajajo lastne tajne vojaške operacije.

Imena marinke, ki je opravila izčrpavajoč 37-tedenski program usposabljanja, Pentagon v skladu s politiko ni objavil. Ameriška vojska je leta 2015 sprejela odlok, da lahko tudi ženske sodelujejo v vseh bojnih vlogah ameriških oboroženih sil brez izjeme, če jim uspe prestati vse fizične teste in standarde, ki veljajo za moške.

Sorodna novica Na poveljstvu posebnih sil ZDA: Odločanje o usodi sveta iz "centra za vojne igrice"

Omenjena marinka je bila med 17 marinci, ki so v četrtek po vseh opravljenih preizkusih diplomirali. Samo okoli 35 odstotkom marincev, ki se prijavijo na SWCC program, ga dejansko uspe dokončati.

Na mukotrpnih usposabljanjih se rekruti usposabljajo v orožju, navigaciji, skokih s padalom, boju ter tajnih ekstrakcijah vojakov.

Ultimativni preizkus: 23 ur teka

Vrhunec programa nastopi v petem tednu usposabljanja, 72-urni dogodek, imenovan "Tura", kjer odpade največ kandidatov, pri čemer jih veliko tudi kar samih od sebe obupa. "Tura" rekrute preizkuša tako fizično kot psihično, saj morajo v skrajnih razmerah in okolju prestati 23 ur teka in 8 kilometrov plavanja.

"Postati prva ženska, ki je diplomirala iz programa SWCC, je izjemen dosežek in na našo kolegico smo neskončno ponosni," je povedal poveljnik SWCC-ja, kontraadmiral HW Howard. "Kot njeni kolegi je izkazala značaj ter kognitivne in vodstvene sposobnosti, potrebne za pridružitev naši enoti."

Po poročanju AP-ja je marinka prva od 18 žensk, ki so se prijavile za SWCC ali za Tjulnje, ki ji je dejansko uspelo program opraviti. Štirinajstim je pri tem spodletelo, tri pa se še usposabljajo.