Republikanka Marjorie Taylor Greene je med drugim podpirala pozive k atentatom na najvišje demokratske politike. Foto: EPA
Republikanka Marjorie Taylor Greene je med drugim podpirala pozive k atentatom na najvišje demokratske politike. Foto: EPA

V predstavniškem domu imajo večino demokrati, predlog za izključitev pa je podprlo tudi 11 republikancev. Skupno je za izključitev predstavnice iz Georgie iz odborov za izobraževanje in proračun glasovalo 230 članov in članic predstavniškega doma, 199 jih je bilo proti, poroča BBC.

Pred glasovanjem je Marjorie Taylor Greene izrazila obžalovanje za svoja stališča, ni pa se opravičila. Med drugim je trdila, da so bila številna množična streljanja v šolah in v Las Vegasu ter napadi 11. septembra 2001 uprizorjena oziroma lažna.

Marjorie Taylor Greene je med drugim širila teorijo zarote QAnon, po kateri nekdanji predsednik Donald Trump vodi tajni boj proti kanibalskim častilcem hudiča, ki zlorabljajo otroke. Pred glasovanjem pa je dejala, da je v to nehala verjeti leta 2018.

Preklicala je tudi svoje izjave o streljanjih na šoli Sandy Hook (2012) in šoli v Parklandu (2018). "Streljanja v šolah so absolutno resnična," je dejala v četrtek. Preklicala je tudi svojo izjavo, v kateri je namignila, da se leta 2001 v poslopje obrambnega ministrstva v Washingtonu ni zaletelo letalo. Zdaj pravi, da ne verjame, da je bil napad lažen. "Te besede so preteklost. Te stvari me ne predstavljajo," je dejala.

Za "širjenje laži" pa je 46-letnica pripisala krivdo tudi medijem, ki da so "prav tako krivi kot QAnon".

V četrtkovi izjavi pa ni omenila svojih drugih preteklih izjav in dejanj. Nekoč je na Facebooku tako všečkala zapis, ki je pozval, naj demokratska predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi "dobi naboj v glavo", na poziv k obešenju nekdanjega predsednika Baracka Obame pa je odvrnila, da je "oder že postavljen".

Leta 2019 je nadlegovala najstnika, ki je preživel streljanja v Parklandu in je zagovarjal večji nadzor nad orožjem, pri čemer ga je označila za "strahopetca". Za kongresne volitve leta 2018 je dejala, da so povzročile "islamsko invazijo na našo vlado". Vztrajno je tudi trdila, da je na novembrskih volitvah lani zmagal Trump.

Demokrati v kongresu so zavrnili njene razlage, nekateri pozivajo tudi k njeni izključitvi iz kongresa.

Republikanec Jim Jordan pa je v odzivu na očitke demokratov, da je njegova kolegica širila teorije zarote, dejal, da so bili ravno demokrati tisti, ki so širili "največjo teorijo zarote vseh časov", in sicer da je Trump tajno sodeloval z Rusijo pred volitvami 2016.

Republikanska kongresnica kaznovana