Vindmanu bi se dvoletni mandat iztekel julija. Foto: Reuters
Vindmanu bi se dvoletni mandat iztekel julija. Foto: Reuters

"Vindman je moral oditi, ker povedal resnico," je povedal Vindmanov odvetnik David Pressman. Nekaj ur pozneje je Sondland potrdil, da ni več veleposlanik pri EU-ju. "Predsedniku Trumpu sem hvaležen, da sem imel priložnost služiti domovini," je dejal premožni republikanski podpornik, sicer hotelir iz Oregona.

"Nisem zadovoljen z njim. Ali mislite, da naj bi bil zadovoljen?" se je še v petek Trump hudoval na Vindmana. Iz Bele hiše so varnostniki pospremili tudi Vindmanovega dvojčka Yevgenyja, ki je kot odvetnik delal v Svetu za nacionalno varnost Bele hiše, je sporočil Michael Volkov, ki je Alexandra Vindmana zastopal med postopkom ustavne obtožbe. Brata se bosta vrnila v vojsko.

Vindman je pred kongresnim odborom pojasnil, da je bil zaskrbljen zaradi Trumpovega pritiska na Ukrajino, naj začne preiskavo proti Bidnu in njegovemu sinu Hunterju. Sondland pa je priznal, da je sodeloval s predsednikovim odvetnikom Rudyjem Giulianijem pri pritisku na Ukrajino, da uvede preiskavo političnih nasprotnikov.

Še ena visoka uradnica Bele hiše, ki je pričala v postopku, Jennifer Williams je ta teden zapustila delovno mesto v Beli hiši in bo kariero nadaljevala v poveljstvu ameriške vojske, je poročal Bloomberg.