Powell med predstavitvijo
Powell med predstavitvijo "dokazov" o iraškem orožju za množično uničevanje pred VS-jem ZN-a. Foto: Reuters

"Izgubili smo izjemnega in ljubečega moža, očeta, dedka in velikega Američana," je v izjavi za javnost zapisala njegova družina, ki se je zdravstvenemu osebju zahvalila za oskrbo v času zdravljenja. Kot so dodali, je bil cepljen z vsemi potrebnimi odmerki proti covidu-19.

Powell je bil prvi Afroameričan na položaju ameriškega ministra. Med letoma 1987 in 1989 je bil pod Ronaldom Reaganom predsednikov svetovalec za nacionalno varnost.

V času predsednika Georgea Busha je postal načelnik združenega štaba oboroženih sil ZDA in bil na tem položaju med prvo zalivsko vojno, ko so ameriške sile iz Kuvajta pregnale iraško vojsko.

Powell je veljal za zmernega republikanca in pragmatičnega človeka. Leta 1996 je celo razmišljal, da bi se potegoval za mesto predsednika ZDA, a si je zaradi ženinih skrbi za njegovo varnost premislil. Z Almo Powell je bil poročen od leta 1962 in ima z njo dve hčeri ter sina.

Po poročanju ameriških medijev je Powell že pred okužbo z novim koronavirusom bolehal za rakom in Parkinsovo boleznijo. Foto: Reuters
Po poročanju ameriških medijev je Powell že pred okužbo z novim koronavirusom bolehal za rakom in Parkinsovo boleznijo. Foto: Reuters

Leta 2008 se je odmaknil od republikanske stranke in v boju za predsednika podprl Baracka Obamo, ki je nato postal prvi temnopolti ameriški predsednik. Obamo je za predsednika ZDA podprl še enkrat, nato pa je podprl tudi kandidaturo Hillary Clinton in nazadnje tudi Joeja Bidna.

Sporne trditve o iraškem orožju

V karieri ga je najbolj zaznamovalo pričanje pred Varnostnim svetom ZN-a februarja leta 2003, ko je zagovarjal odločitev predsednika Busha za napad na Irak, ker naj bi iraški predsednik Sadam Husein skrival kemično in biološko orožje, kar se je izkazalo za neresnično.

Čez nekaj let je priznal, da so njegove trditve o iraškem orožju za množično uničevanje vsebovale netočnosti in prirejene obveščevalne podatke, ki so mu jih posredovali drugi v Bushevi administraciji. Kot je povedal, je bil to madež, ki bo za vedno ostal del njegove zapuščine. "Bilo je boleče. Še vedno je," je dejal.

Powell se je rodil leta 1937 v New Yorku priseljencema z Jamajke in diplomiral iz geologije. Pridružil se je vojski in si leta 1958 prislužil čin poročnika, nakar so ga poslali v Zahodno Nemčijo. V 60. letih je bil dvakrat v Vietnamu, kjer je bil tudi ranjen. Zatem pa se je začela njegova vojaška kariera strmo vzpenjati. Bil je general s štirimi zvezdicami.

Med prvim ameriškim napadom na Irak je bil Powell načelnik združenega štaba oboroženih sil. ZDA Foto: Reuters
Med prvim ameriškim napadom na Irak je bil Powell načelnik združenega štaba oboroženih sil. ZDA Foto: Reuters

Bush: Spoštovan doma in v tujini

V ZDA se ga spominjajo kot velikega moža. George Bush mlajši je poudaril, da je bil spoštovan doma in v tujini. Zdajšnji obrambni minister Lloyd Austin pa je dejal, da je svet s smrtjo Powlla izgubil "enega največjih voditeljev, kar jih je bilo". Označil ga je za "človeka, ki so ga spoštovali povsod po svetu", je dejal Austin, sicer prvi temnopolti obrambni sekretar ZDA.

Spoštovanje Powllu so izrekli tudi v Sloveniji. Kot je zunanje ministrstvo zapisalo na Twitterju, je umrl "zaprisežen atlanticist", torej zagovornik čezatlantskega zavezništva, "ki je pomembno oblikoval odnose v svetu in odnose med EU-jem in ZDA".

Tudi nemški zunanji minister Heiko Maas je na Twitterju zapisal, da so ZDA izgubile neposrednega politika, Evropejci pa graditelja čezatlantskih odnosov. Spomnil je tudi, da je bil kot general zelo pomemben tudi v času združevanja obeh Nemčij.

Spomnil se ga je tudi nekdanji britanski premier Tony Blair, sicer glavni zagovornik ameriškega napada na Irak leta 2003. Powell je bil steber na mednarodnem prizorišču in "človek, ki bi še vedno lahko veliko dal tako ZDA kot svetu".

Ameriško diplomacijo je vodil v prvem mandatu Georgea Busha mlajšega, v drugem mandatu pa je položaj predal Condoleezzi Rice. Foto: EPA
Ameriško diplomacijo je vodil v prvem mandatu Georgea Busha mlajšega, v drugem mandatu pa je položaj predal Condoleezzi Rice. Foto: EPA