V Chicagu so že večkrat potekali shodi za omejitev uporabe orožja. Foto: EPA
V Chicagu so že večkrat potekali shodi za omejitev uporabe orožja. Foto: EPA

Nasilja je bilo največ v revnih temnopoltih predelih mesta na jugu in zahodu. Ustreljenih je bilo tudi 14 mladoletnikov, dva, 11- in 13-letnik, sta zaradi ran umrla.

"To, kar smo videli konec tedna, uničuje vse, v kar verjamem. Vem, da smo lahko veliko boljši," je dejal načelnik mestne policije Eddie Johnson. Poudaril je, da omenjeni konec tedna ne ustvarja prave podobe tretjega največjega mesta v ZDA, ker uradna statistika pravi, da 320 umorov v letošnjem letu do zdaj predstavlja 25-odstotni padec v primerjavi z istim obdobjem lani.

Kljub temu je število umorov dvakrat večje kot na primer v največjem ameriškem mestu New York, ki ima skoraj šest milijonov prebivalcev več od Chicaga.

Chicago je priljubljena tarča republikancev, ki ga izpostavljajo kot primer slabe vladavine demokratov. Župan Chicaga je namreč nekdanji vodja kabineta predsednika ZDA Baracka Obame, Rahm Emanuel.

Po orožje v sosednje države
Chicago je tudi uporaben primer za zagovornike pravice do orožja v ZDA, ki poudarjajo, da prepoved orožja služi le morilcem in kriminalcem. Policija v Chicagu pa krivdo vali na sosednje zvezne države. Če morilci orožja ne morejo kupiti v Illinoisu, se pač odpeljejo čez mejo v sosednje države, kjer imajo ugodne razprodaje. Illinois meji na Iowo, Kentucky, Indiano in Misuri, blizu sta Tennessee in Arkansas, kjer je orožja na pretek in ga ni težko kupiti. Bencin pa je poceni.