Mestno hišo v San Miguelu Totolapanu po napadu varuje mehiška vojska. Foto: EPA
Mestno hišo v San Miguelu Totolapanu po napadu varuje mehiška vojska. Foto: EPA

Conrado Mendoza Almeda, župan mesteca San Miguel Totolapan s približno 5000 prebivalci, je bil ena od žrtev napada, ki je bil izveden sredi belega dne.

V napadu je bilo ubitih tudi več policistov in občinskih uradnikov. Na njegovem domu so ubili tudi županovega očeta Juana Mendozo Acosto, nekdanjega župana San Miguel Totolapana.

Županova levičarska Stranka demokratične revolucije (PRD) je javno obsodila "strahopeten" umor in zahtevala pravico za žrtve. Za napad so obtožili kriminalno združbo Los Tequileros, ki naj bi bila povezana z narkokartelom Jalisco Nueva Generacion.

Ministrstvo krivi tolpe

Posledice streljanja na zgradbi. Foto: EPA
Posledice streljanja na zgradbi. Foto: EPA

Mehiško zvezno državo Guerrero pogosto pretresa nasilje, povezano s trgovino z mamili. Namestnik ministra za varnost Ricardo Mejia je v odzivu dejal, da je strelski napad najverjetneje posledica spora med tolpama La Familia Michoacana in Los Tequileros.

Po njegovih besedah poteka preiskava napada in identifikacija osumljencev za napad. Preiskujejo tudi avtentičnost videoposnetka, v katerem je tolpa Los Tequileros prevzela odgovornost za napad.

Strelski napad se je medtem zgodil tudi v zvezni državi Morelos, kjer so pred lekarno ubili lokalno poslanko Gabrielo Marin in njenega telesnega stražarja.

Od leta 2000 ubitih 94 županov

Po podatkih organizacije Etellekt je bilo od leta 2000 v Mehiki ubitih že 94 županov, od leta 2006, ko je mehiška vlada s pomočjo vojske začela vojno proti mamilarskim kartelom, pa je nasilne smrti umrlo približno 340.000 ljudi.