Na seji so bili prisotni tudi Nobelova nagrajenca za mir Nadia Murad in Denis Mukwege ter odvetnica za človekove pravice Amal Clooney. Foto: Reuters
Na seji so bili prisotni tudi Nobelova nagrajenca za mir Nadia Murad in Denis Mukwege ter odvetnica za človekove pravice Amal Clooney. Foto: Reuters

Umik besedila so zahtevale ZDA. Diplomacija ameriškega predsednika Donalda Trumpa je v nasprotnem primeru grozila z vetom, saj reproduktivno zdravje žensk za konservativno Ameriko, ki je Trumpova volilna baza, pomeni predvsem pravico do splava, ki ji odločno nasprotuje.

Potem ko so iz nemškega predloga resolucije črtali to določilo in pohvalo Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) zaradi pregona spolnih zločincev, so ZDA oddale pozitivni glas skupaj z 12 članicami Varnostnega sveta. Rusija in Kitajska sta se vzdržali.

Resolucija izraža globoko zaskrbljenost zaradi počasnega napredka pri odpravljanju spolnega nasilja v spopadih po svetu, ki je ponekod sistematično, široko in neverjetno surovo. Obsoja uporabo posilstva kot orožja med oboroženimi konflikti. Resolucija poziva k ustanovitvi preiskovalnih komisij in misij za ugotavljanje dejstev kot mehanizmov za preiskave in pregon zločincev.

Umik nesprejemljiv in spodkopava dostojanstvo žensk

Na seji sta nastopila Nobelova nagrajenca za mir Nadia Murad in Denis Mukwege ter odvetnica za človekove pravice Amal Clooney, ki je pozvala mednarodno skupnost h kaznovanju zločincev iz vrst skrajne skupine Islamska država, katerih žrtev je bila tudi Muradova. Veleposlanikom je dejala, da je to zdaj njihov nürnberški trenutek in ga tako primerjala s sodnimi procesi in kaznovanjem nacističnih zločincev po drugi svetovni vojni.

Sorodna novica ZDA z vetom nad resolucijo, ki zavrača posilstvo kot vojno taktiko

Veleposlaniki zahodnih držav članic Varnostnega sveta so bili razočarani nad pristopom ZDA, vendar obenem zadovoljni, da je bila resolucija sploh sprejeta. "Izjemno smo presenečeni, da so nekatere države prosile za umik omembe pravice do spolnega in reproduktivnega zdravja. To je nesprejemljivo in spodkopava dostojanstvo žensk," je izjavil francoski veleposlanik pri ZN-u Francois Delattre.

Nemški zunanji minister Heiko Maas je medtem ocenil, da bo resolucija kljub temu olajšala kaznovanje storilcev, tudi z uvedbo sankcij in podporo žrtvam, ki so v središču resolucije. Kot je pojasnil, resolucija članice ZN-a poziva k podpori žrtev z izboljšanjem dostopa do pravne, zdravstvene in psihološke pomoči ter reintegracije v družbo. Pozornost usmerja tudi na tiste žrtve spolnega nasilja, ki so pogosto spregledane, kot so moški, dečki, matere in otroci.