Ruski preiskovalci na prizorišču napada v Blagoveščensku. Foto: EPA
Ruski preiskovalci na prizorišču napada v Blagoveščensku. Foto: EPA

Napad v ZDA se je zgodil v mestu Santa Clarita v zvezni državi Kaliforniji. 16-letnik, rojstni dan je praznoval prav na dan napada, je na območju srednje šole, ki jo je obiskoval tudi sam, streljal na dijake, pri čemer je enega ubil, tri pa ranil. V incidentu sta po poročanju Washington Posta umrla 16-letnica in 14-letnik. Še en dijak je po navedbah bolnišnice v kritičnem stanju, tretji ranjenec pa je v stabilnem stanju.

Policija je po napadu aretirala napadalca, ki je prav tako ranjen in je v bolnišnici. Srednjo šolo obiskuje skupno 2.300 dijakov.

Srednja šola v Santa Clariti. Foto: Reuters
Srednja šola v Santa Clariti. Foto: Reuters

Porast strelskih napadov na ameriških šolah v zadnjih letih je spodbudil javne debate o nadzoru orožja in ustavni pravici državljanov do posedovanja, v nekaterih zveznih državah pa tudi nošenja orožja. Pokol na srednji šoli v Parklandu na Floridi 14. februarja lani, v katerem je umrlo 17 ljudi, je sprožil vsedržavno gibanje študentov za spremembe v orožarski zakonodaji.

19-letnik ubil sošolca in jih več ranil

Napad v Rusiji se je zgodil v mestu Blagoveščensk blizu meje s Kitajsko. 19-letni dijak je streljal na svoje sošolce, pri čemer je enega ubil, tri pa ranil. Vsi trije so bili hospitalizirani, eden izmed ranjenih pa je v kritičnem stanju in je bil operiran, poroča tiskovna agencija RIA.

Srednja šola v Blagoveščensku. Foto: EPA
Srednja šola v Blagoveščensku. Foto: EPA

Po prihodu policije na prizorišče se jim napadalec ni želel predati in se je na prizorišču napada ustrelil. Preiskovalci so sporočili, da je napadalec uporabil registrirano puško, poroča Moscow Times.

V Rusiji sicer veljajo strogi pogoji za lastništvo strelnega orožja. Polnoletni državljani lahko licenco pridobijo za samoobrambo, športne dejavnosti, lov ali zbirateljstvo. Ruski lokalni mediji navajajo domnevne izjave njegovih staršev, da je dijak varčeval za nakup puške in jo shranjeval v sefu.

Nagib za nobenega izmed napadov še ni znan.

Dva mrtva po streljanju na ameriški šoli