Nečaka Madurove žene po prijetju na Haitiju leta 2015. Foto: Reuters
Nečaka Madurove žene po prijetju na Haitiju leta 2015. Foto: Reuters

Predsednik ZDA Joe Biden je v soboto objavil, da je sedem Američanov na poti domov. Pet izmed njih je nekdanjih visokih predstavnikov naftne družbe Citgo, ki so jih v Venezueli prijeli med poslovnim potovanjem leta 2017 in obtožili korupcije. Obsojeni so bili na od osem do 13 let zapora. Preostala dva ameriška državljana sta bila prijeta ločeno.

Kmalu po Bidnovem sporočilu je visok predstavnik ameriške administracije potrdil, da je predsednik sprejel "bolečo odločitev" o izmenjavi zapornikov, da bi zagotovil osvoboditev Američanov.

Caracas je skoraj hkrati navedel, da so ZDA po pogajanjih, ki naj bi trajala od marca, izpustile dva mlada Venezuelca. Čeprav niso navedli njunih imen, je visoki ameriški predstavnik potrdil, da gre za Francisca Floresa de Freitasa in njegovega bratranca Efraina Antonia Camposa Floresa. Gre za nečaka Madurove žene, Cilie Flores.

Dvojica je bila aretirana leta 2015 na Haitiju, dve leti pozneje pa obsojena na 18 let zapora zaradi očitanega načrta, da bi v ZDA pretihotapila 800 kilogramov kokaina.

Venezuela je trdila, da jima je bilo kaznivo dejanje podtaknjeno, medtem ko so tudi ZDA vseskozi vztrajale, da so bile obtožbe proti vsem sedmim Američanom lažne.

Izmenjava je bila v soboto, in sicer "v državi med Venezuelo in ZDA", navedbe ameriškega predstavnika še povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Odnosi med Washingtonom in Caracasom so že leta na izjemno nizki ravni. ZDA so ena izmed približno 60 držav, ki ne priznavajo Madura kot zakonito izvoljenega predsednika na volitvah leta 2018. Washington pa uveljavlja tudi stroge sankcije proti Venezueli in hromi njeno gospodarstvo.

A kot piše AFP, sta ruska invazija v Ukrajini in z njo povezan pritisk na svetovne dobave energentov v ozadju prinesla prizadevanja za vsaj minimalno otoplitev z Venezuelo, veliko izvoznico nafte.