Ameriški predsednik Donald Trump je tretji predsednik v zgodovini ZDA, proti kateremu je bil sprožen ustavni postopek. Trump se je sicer danes udeležil 50. jubilejnega srečanja Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) v Davosu v Švici. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump je tretji predsednik v zgodovini ZDA, proti kateremu je bil sprožen ustavni postopek. Trump se je sicer danes udeležil 50. jubilejnega srečanja Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) v Davosu v Švici. Foto: Reuters

Postopek ustavne obtožbe ameriškega predsednika se je začel ob 13. uri po tamkajšnjem oziroma ob 19. uri po srednjeevropskem času. V senatu so začeli z razpravo o samih pravilih postopka, sledi glasovanje, nato bodo svoje argumente podali tožilci in obramba.

Vodja republikanske večine v senatu Mitch McConnell je pripravil predlog za potek sojenja, po katerem bi tako tožilci kot obramba dobili po dva dni za 24-urno predstavitev primera in obrambo.

Vodja demokratske manjšine v senatu demokrat Chuck Schumer se je ostro odzval, da želi McConnell s takšnimi pravili "pospešiti proces in otežiti zaslišanje dodatnih prič".

McConnell je nato tudi pod pritiskom republikancev nekoliko spremenil pravila – za 24-urno predstavitev je dodal še en dan.

Pričakovati je, da Donald Trump v postopku ne bo odstavljen, saj je za to potrebna dvotretjinska večina v 100-članskem senatu, kjer imajo republikanci 53 sedežev. Postopek ustavne obtožbe (ang. impeachment) se lahko sproži le v primeru najhujših zločinov, kot so izdaja države ali prejemanje podkupnine in drugi hujši zločini in prekrški.

Sorodna novica Žvižgač: Trump iskal tuje vmešavanje v volitve 2020

Česa je Trump obtožen?

Ameriški predsednik Donald Trump je obtožen izsiljevanja Ukrajine za volilno pomoč proti političnemu nasprotniku, demokratu Joeju Bidnu, in oviranja kongresne preiskave o tem dogodku.

Trumpovi odvetniki, med katerimi sta tudi Ken Starr in Alan Dershowitz, so v ponedeljek podali uradni odgovor na 111 strani dolgo razlago ustavne obtožbe, ki so jo napisali demokratski pravniki. Zatrdili so, da Trump ni naredil "absolutno ničesar narobe", da gre pri ustavni obtožbi za nevarno "perverzijo ustave", da so demokrati od samega začetka odločeni, da odstranijo Trumpa in spremenijo izid volitev leta 2016, da zloraba pooblastil sploh ni nobeno kaznivo dejanje in podobno.

Tožilsko ekipo predstavniškega doma vodita predsednik odbora za pravosodje Jerry Nadler in predsednik obveščevalnega odbora Adam Schiff. V njej so tudi Hakeem Jeffries, Sylvia Garcia, Val Demings, Jason Crow in Zoe Lofgren, ki je predtem sodelovala v dveh preiskavah pred ustavno obtožbo.

Zakaj je bil postopek sprožen?

Avgusta lani je žvižgač iz obveščevalnih vrst razkril, da naj bi predsednik Trump iskal tuje vmešavanje v volitve, ki bodo potekale letos. Njegov pogovor z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim je označil za "kršitev zakona in reda".

Senat bo začel ustavni postopek ob 13. uri po krajevnem času oziroma ob 19. uri po srednjeevropskem. Foto: Reuters
Senat bo začel ustavni postopek ob 13. uri po krajevnem času oziroma ob 19. uri po srednjeevropskem. Foto: Reuters

Prijavi je med oktobrom in decembrom sledila preiskava v spodnjem domu ameriškega kongresa, ki je dve točki ustavne obtožbe 18. decembra tudi potrdil. Obtožba se je potem preselila v senat, kjer sojenju predseduje predsednik vrhovnega sodišča ZDA John Roberts. Ta sicer velja za pravnika, ki pri svoji presoji sledi konservativnejši smeri.

Sam sodni postopek vodita republikanski vodja senata Mitch McConnell in demokrat Chuck Schumer. Oba se bosta morala strinjati s potekom postopka predložitve dokaznega gradiva, s pričami, časovnim okvirom in podajo argumentov. Ker imajo v senatu večino republikanci, bo imel zadnjo besedo glede vodenja procesa senator McConnell. Vseh sto senatorjev bo sicer v sodnem postopku tako v vlogi porote kot sodnika.

Že zdaj pa so jasno določena pravila oziroma kodeks vedenja v sami dvorani: prepovedano je tvitanje, ki mu je Trump tako zelo naklonjen, o vsebini postopka se ne bo smelo razpravljati zunaj dvorane. Senatorji pa se med postopkom med seboj ne bodo smeli pogovarjati.

Demokrati potrebujejo dvotretjinsko večino

Senatorji bodo v dvorani slišali pričanja in dokaze tako tožilcev iz spodnjega doma parlamenta kot pravnikov, ki zastopajo Belo hišo. Za obsodbo Trumpa je potrebna dvotretjinska večina, 67 glasov v 100-članskem senatu, kjer trenutno sedi 47 demokratov in 53 republikancev.

Pričakovati je, da bo Trump oproščen. Če ne bo tako in bi bil Trump obsojen, pa bo moral odstopiti, na mesto predsednika ZDA pa bi prisegel zdajšnji podpredsednik Mike Pence.

Predsednik vrhovnega sodišča ZDA John Roberts. Foto: AP
Predsednik vrhovnega sodišča ZDA John Roberts. Foto: AP

Bo Donald Trump pričal?

Lahko bi se zgodilo, piše BBC, a dodaja, da bosta to vlogo po vsej verjetnosti prevzela Cipollone in njegov osebni odvetnik Jay Sekulow. Oba bosta lahko zasliševala priče in podala mnenje v sklepnem govoru. Trump si sicer želi, da bi se med pričanji pojavil tudi njegov največji politični nasprotnik Joe Biden, zaradi katerega se je sam postopek tudi začel.

Senatorji lahko pričam postavijo vprašanje, a morajo predtem sodniku Robertsu podati vprašanje v pisni obliki. Prav tako ni nujno, da bodo priče fizično prisotne na sodnem postopku. Predhodno so jih lahko zaslišali tožilci in pravniki, ki bi lahko senatu pokazali videopogovor. Tako je bilo v primeru predsednika Billa Clintona, ki ni imel prič v živo.

Demokrati bi sicer radi poklicali dodatne priče, o čemer bodo posebej glasovali, a za to potrebujejo podporo najmanj treh republikancev kot tudi sodnika Robertsa, ki je v primeru ustavne obtožbe pri izidih glasovanja 50 proti 50 jeziček na tehtnici namesto podpredsednika ZDA. Kot morebitna priča se omenja predvsem nekdanji svetovalec za nacionalno varnost ZDA John Bolton, ki naj bi bil v primeru povabila pripravljen pričati.

Kdaj bo postopek končan?

Ustavni postopek ali impeachment bi lahko trajal več tednov, v primeru Clintona je dober mesec. Demokrati upajo, da bo končan še pred februarjem, ko se v stranki začnejo preliminarne volitve. Med ustavno obtožbo namreč ne sme potekati predvolilna kampanja, kar pomeni, da se morajo tega vzdržati tudi štirje demokratski kandidati, ki se potegujejo za nominacijo za kandidata ali kandidatke za predsednika oziroma predsednico ZDA. To so Bernie Sanders, Elizabeth Warren, Amy Klobuchar in Michael Bennet.

Začel se je postopek odstavitve Trumpa