Mural v podporo Saabu v Caracasu. Foto: Reuters
Mural v podporo Saabu v Caracasu. Foto: Reuters

Saab je skupaj s svojim poslovnim partnerjem Álvarom Pulidom v ZDA obtožen, da je vodil mrežo, ki je Maduru in njegovi vladi omogočala zlorabo pomoči v hrani, namenjene Venezueli, kjer vlada huda gospodarska kriza.

Saab, ki ima tudi venezuelsko državljanstvo in diplomatski potni list, in Pulido naj bi na račune v ZDA in drugih državah prenesla 350 milijonov dolarjev (okoli 302 milijona evrov). Obema grozi do 20 let zapora, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

49-letnega Saaba je ameriško pravosodno ministrstvo julija 2019 v Miamiju obtožilo pranja denarja, aretirali pa so ga med postankom letala na Zelenortskih otokih junija 2020.

Ameriško pravosodno ministrstvo se je zahvalilo zelenortskim oblastem za pomoč in napovedalo, da bo Saab pred sodnika na Floridi stopil v ponedeljek.

Saabov odvetnik: Izročitev nezakonita

Saabov odvetnik José Manuel Pinto Monteiro pa je sporočil, da je izročitev nezakonita, saj postopek še ni dokončen.

Izročitev je razjezila venezuelske oblasti. Ministrstvo za komunikacije je dejanje označilo za "ugrabitev".

Predsednik venezuelskega parlamenta Jorge Rodríguez je napovedal, da se "v znak nasprotovanja brutalni agresiji" nad Saabom ne bodo udeležili četrtega kroga pogajanj z opozicijo, ki bi se moral začeti danes v Mehiki.

Vlada, ki je septembra Saaba imenovala za člana svoje pogajalske skupine in katere delegacijo vodi Rodríguez, in opozicija sta pogovore začeli avgusta letos. Oblasti si prizadevajo za odpravo sankcij, ki hromijo državo in so jih proti Venezueli uvedle države, ki ne priznavajo izvolitve Madura. Opozicija medtem sporoča, da želi svobodne in transparentne volitve, tako regionalne, ki bodo 21. novembra, kot predsedniške leta 2024.

Opozicijski politik Juan Guaidó, ki se je januarja 2019 razglasil za začasnega predsednika Venezuele, je medtem pozdravil izročitev poslovneža ZDA, prekinitev pogajanj pa je označil za "neodgovorno".

Izročitev Saaba je pozdravil tudi kolumbijski predsednik Iván Duque.

Kmalu po objavi novice o Saabovi izročitvi pa so v Venezueli šest nekdanjih uslužbencev podjetja Citgo, ameriške hčerinske družbe venezuelskega državnega naftnega podjetja PDVSA, premestili iz hišnega pripora v zapor na neznani lokaciji.

Šesterico, med katero jih ima pet ameriško državljanstvo, eden pa stalno prebivališče v ZDA, so novembra lani obsodili na od osem do 13 let zapora zaradi korupcije, aprila letos pa so jim odredili hišni pripor. Njihova premestitev v zapor sicer ni uradno povezana s Saabovo izročitvijo, poroča AFP.