Foto:
Foto:
Helikopter vrste apache.
Ameriški vojak v Bagdadu.
Usoda japonskih talcev je še vedno pod vprašajem.
Italijanski premier Silvio Berlusconi.

Pri tem pa je pustil odprta vrata pogovorom, saj je dodal, da morajo okupatorji pod vodstvom ZDA zapustiti le iraško sveto mesto Nadžaf, kjer ima svojo bazo.

Izjavo Sadra, ki je zavrnil zahtevo ZDA, da razpusti svojo milico, imenovano Mehdi, je predvajala libanonska televizija Al Manar.

Poljske enote v Karbali so med uličnimi spopadi ubile vodjo Sadrovega štaba Murtada Al Musavija. Američani pa so po zaslišanju izpustili Sadrovega sodelavca Hazema Al Aradža, prijetega v Bagdadu.

Poveljnik osrednjega poveljstva ameriške vojske (Centcom), general John Abizaid, je v ponedeljek dejal, da je cilj ameriških sil ubiti ali ujeti Al Sadra. Koalicijske sile si sicer že več kot teden dni prizadevajo s pomočjo posrednikov na tajnih pogajanjih z Al Sadrovim gibanjem doseči kompromisno rešitev.

Pri Faludži sestreljen helikopter
Pri Faludži, zahodno od Bagdada, je bil po poročanju prič sestreljen ameriški helikopter, ki je uspel zasilno pristati. Ameriška vojska je še sporočila, da je bil helikopter vrste MH-53 in ne apache, kot so poročali prej, sestreljen med srditimi spopadi, ki jih Američani bijejo z iraškimi uporniki. Ranjeni naj bi bili trije člani posadke. Iraški
uporniki so že v nedeljo sestrelili helikopter vrste apache, pri pa tem sta oba člana posadke umrla.

V bombnem napadu na konvoj ameriške vojske, ki je bila na poti iz Bakube v Nadžaf, je bil ubit en ameriški vojak, eden pa je bil ranjen.

Eksploziji v Bagdadu
Davi sta v središču Bagdada odjeknili eksploziji, pri tem pa je bil ubit neki Iračan. Priče poročajo, da naj bi neznanci na sedež ameriške uprave izstrelili najmanj dve minometni granati. Mesto napada je od t. i. zelenega območja, kjer imajo sedež ameriške sile, oddaljeno le kilometer.

Že v ponedeljek so se v Faludži ameriški marinci spopadli z uporniki in tako pretrgali enodnevno premirje. Za prekinitev premirja iraški borci krivijo Američane, ti pa trdijo, da le odgovarjajo na napade. V tednu spopadov je bilo v Faludži ubitih že 600 ljudi.


Ugrabljenih okoli 40 tujcev
Uporniki v Iraku kot talce zadržujejo okoli 40 tujcev iz 12 držav, je v Bagdadu povedal tiskovni predstavnik koalicijskih sil. Dodal je, da v preiskavah o ugrabitvah sodeluje tudi ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI). Vendar pa je poudaril, da se ameriška civilna uprava v Iraku s teroristi ali ugrabitelji ne namerava pogajati o izpustitvi talcev.

Generalni sekretar ZN-a Kofi Annan pa je pozval k izpustitvi vseh talcev v Iraku in opozoril, da so ugrabitve civilistov, od katerih so nekateri prišli pomagat Iračanom, nesprejemljive in vredne obžalovanja. Dejal je še, da razmere v državi ovirajo povratek ZN-a.

Že davi so uporniki izpustili sedem kitajskih državljanov, ugrabljenih v ponedeljek. Najverjetneje so ugrabitelji Kitajce zamenjali za Japonce, ki imajo v Iraku tudi svoj vojaški kontingent. Treh japonskih talcev, ki so bili ugrabljeni v četrtek, še vedno niso izpustili.

Italijani ostajajo
Italijanski premier Silvio Berlusconi je zavrnil vsakršno diskusijo glede kontingenta italijanskih vojakov v Iraku. Ob tem je dejal, da bo italijanska vlada storila vse za čimprejšnjo izpustitev italijanskih ujetnikov, ki so jih zajeli iraški uporniki.

Arabska televizija Al Džazira je namreč predvajala posnetek, na katerem iraški skrajneži za izpustitev štirih italijanskih ujetnikov zahtevajo odhod italijanskih sil iz Iraka. Italijansko zunanje ministrstvo je potrdilo, da v Iraku pogrešajo štiri Italijane. Uporniki pa so še sporočili, da skušajo z ugrabitvami otežiti delo Američanov v Faludži.

Bodo Rusi zapustili Irak?
Rusija je, potem ko so ugrabitelji v Iraku izpustili ruske zapornike, ruskim podjetjem pripravljena pomagati pri evakuaciji osebja iz Iraka. Pomoč je podjetjem ponudil ruski minister Sergej Lavrov, potem ko so iraški uporniki izpustili tri ruske državljane in pet ukrajinskih, zaposlenih v nekem ruskem energetskem podjetju, ki sodeluje pri obnovi Iraka. Največje rusko podjetje v Iraku, Tekhpromexport, pa je sporočilo, da bo iz Iraka evakuiralo celotno osebje.