27-letni napadalec Akajed Ulah je v ZDA skupaj z družino prišel pred sedmimi leti iz Bangladeša. Preživljal se je z vožnjo taksija oziroma limuzin. Foto: Reuters
27-letni napadalec Akajed Ulah je v ZDA skupaj z družino prišel pred sedmimi leti iz Bangladeša. Preživljal se je z vožnjo taksija oziroma limuzin. Foto: Reuters
Port Authority Bus Terminal
Avtobusna postaja Port Authority Bus Terminal, pod katero je odjeknila eksplozija. Foto: EPA
27-letnik v New Yorku poskusil izvesti napad

policija identificirala kot Akajeda Ulaha, je v ponedeljek zjutraj v podhodu na Manhattnu v New Yorku, aktiviral eksplozivno telo, pri čemer je bil ranjen sam in še trije mimoidoči. Nihče ni v smrtni nevarnosti.

Ulah, ki je po rodu iz Bangladeša, živi pa v Brooklynu, je doma narejeno bombo, ki jo je imel pritrjeno na telesu, sprožil v jutranji konici ob približno 7.20 v podhodu pod največjo avtobusno postajo v ZDA Port Authorithy Bus Terminal oziroma med dvema postajama podzemne železnice.

NYP objavil fotografijo napadalca po napadu
Tamkajšnjemu časopisu New York Post je uspelo pridobiti fotografije aretacije takoj po eksploziji. Fotografija prikazuje bradatega moškega na tleh z osmojenim trebuhom, za njim pa je policist, ki ga ima v primežu.

Navodila za bombo dobil na spletu
Newyorški župan Bill de Blasio je potrdil, da je šlo za poskus terorističnega napada. "Teroristi ne bodo zmagali. Smo Newyorčani. Hvala Bogu, storilcu ni uspelo v svoji nameri," je za CNN dejal De Blasio. Guverner države New York Andrew Cuomo je dejal, da je osumljenec navodila za izdelavo bombe dobil na spletu, nimajo pa nobenega dokaza, da bi bil ponesrečen poskus napada del kakšne širše zarote.

Akajed Ulah simpatizer Islamske države
Policijski komisar James O'Neil je potrdil, da je bil storilec 27-letni Akajed Ulah. Bil naj bi simpatizer Islamske države (IS). "Prve preiskave kažejo, da je storilec na sebi nosil doma izdelano nizkokakovostno eksplozivno napravo, ki jo je imel pritrjeno na telo. Ob aretaciji je podal izjave, a o njih zdaj ne bomo govorili," je pojasnil O'Neil. Policija je zaprla postajo Port Authority in podzemno železnico pod njo ter pod Times Squarom, nekatere vlake pa so ustavili za nedoločen čas. O incidentu je bil že obveščen tudi predsednik ZDA Donald Trump. Port Authority je največja avtobusna postaja v ZDA, kjer na leto naštejejo 65 milijonov ljudi.

Konec oktobra Uzbekistanec s poltovornjakom v pešce
Zadnji teroristični napad se je v New Yorku zgodil konec oktobra, ko je Uzbekistanec Sajfulo Sajpov prav tako na Manhattnu s poltovornjakom zapeljal v množico pešcev in kolesarjev, pri čemer je bilo ubitih osem ljudi, dvanajst pa ranjenih.

27-letnik v New Yorku poskusil izvesti napad