Samomorilski napadalec je vozilo, naloženo z eksplozivom, razstrelil na cesti med krajema Zahedan in Kaš v Sistansko-Beludžistanski pokrajini v trenutku, ko je mimo pripeljal avtobus s pripadniki elitnih gardistov. Eksplozija je avtobus povsem izmaličila. Po navedbah Reutersa naj bi bilo ubitih 27 gardistov, po informacijah RT-ja, ki se sklicuje na agencijo Fars, pa vsaj 41.

Prizorišče napada v pokrajini Sistan-Beludžistan. Foto: Reuters
Prizorišče napada v pokrajini Sistan-Beludžistan. Foto: Reuters

"Vojska in obveščevalci iranskega ljudstva bodo maščevali kri mučenikov v današnjem incidentu," je maščevanje napovedal iranski zunanji minister Bahram Kasemi.

Napad je nov udarec za IRG, najmočnejšo silo v državi, ki je pod neposrednim poveljstvom vrhovnega vodje ajatole Alija Hameneja. Upravna pokrajina ob meji s Pakistanom in Afganistanom je sicer pogosto prizorišče krvavih spopadov med pripadniki iranskih sil in beludžistanskimi separatisti ali džihadističnimi skupinami.

Jeseni na paradi ubitih 12 gardistov
V zadnjih mesecih so bili tarča več napadov tudi pripadniki revolucionarnih sil. Lani jeseni je bilo tako v strelskem pohodu med vojaško parado v mestu Ahvaz na jugozahodu države ubitih 25 ljudi, od tega 12 gardistov. Odgovornost za napad je prevzela Islamska država.

Nekdanja ameriška obveščevalka vohunila za Iran
Medtem pa je ameriško tožilstvo vložilo obtožnico proti nekdanji obveščevalki ameriških zračnih sil Monici Witt, ki jo obtožujejo vohunjenja za Iran. Wittova je od leta 1997 do 2008 delala kot obveščevalka za ameriške zračne sile, nato pa do leta 2012 še kot zasebna pogodbenica. Leta 2012 je obiskala Iran in doživela katarzo med udeležbo na konferenci, ki jo je pripravila organizacija New Horizon, menda povezana z revolucionarno gardo. Spreobrnila naj bi se tudi v islam. Nazadnje so jo videli julija 2013 v jugovzhodni Aziji.

Nekdanja ameriška obveščevalka Monica Witt je prestopila na iransko stran. Foto: Reuters
Nekdanja ameriška obveščevalka Monica Witt je prestopila na iransko stran. Foto: Reuters

Žalosten dan za Ameriko
Obtožnica Wittovi zdaj očita, da je razkrila identiteto agenta ali agentke ZDA in pomagala iranski revolucionarni gardi pri izvajanju računalniških napadov na ZDA. "Ko državljan izda svojo državo, je to žalosten dan za Ameriko," je izjavil pomočnik pravosodnega ministra ZDA John Demers, ki je priznal, da se kaj takšnega redko zgodi. Poleg Wittove so ZDA vložile obtožnico še proti štirim Irancem, zaposlenim v revolucionarni gardi, ki so izkoristili in uporabili prinesene informacije.