Francoski predsednik Sarkozy še ni obupal nad diplomacijo, ki poskuša po mirni poti rešiti spor z Iranom glede njegovega jedrskega programa. Foto: EPA
Francoski predsednik Sarkozy še ni obupal nad diplomacijo, ki poskuša po mirni poti rešiti spor z Iranom glede njegovega jedrskega programa. Foto: EPA
Jedrski objekt v Bušerju
Iran trdi, da je njegov jedrski program namenjen izključno v civilne namene, a ZDA tega ne verjamejo. Foto: EPA

Sarkozy je povedal, da je jasno, da se Iran "poskuša opremiti z jedrskim orožjem", a je opozoril, da so v preteklosti diplomatska prizadevanja druge države že spodbudila k temu, da so se odpovedale svojim jedrskim programom. S tem se je oddaljil od izjave vodje francoske diplomacije Bernarda Kouchnerja, da bi se Evropa morala pripraviti na "najhujše", tj. na vojno z Iranom.

Kitajska in Nemčija proti novim sankcijam
Francija je skupaj z Veliko Britanijo in Nemčijo vodila pogajanja zahodnih držav z Iranom o njegovem jedrskem programu, za katerega Teheran trdi, da je namenjen izključno v civilne namene. ZDA pa trdijo, da Iran razvija jedrsko orožje in zato vztrajajo pri novih sankcijah. Tem nasprotujejo predvsem Kitajska, Nemčija in nekatere države v razvoju, ki so prepričane, da je treba počakati na uresničitev novega delovnega načrta, ki ga je Iran sklenil z Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA). V skladu z avgusta sklenjenim načrtom naj bi Teheran odgovoril na skrbi mednarodne skupnosti glede jedrskega programa in dovolil inšpekcije IAEA-ja.

Pogovori o novi resoluciji
V Washingtonu bodo danes predstavniki petih stalnih članic VS-ja ZN-a (Velika Britanija, Francija, ZDA, Rusija in Kitajska) in Nemčije razpravljali o novem predlogu resolucije o Iranu pred sestankom na ravni zunanjih ministrov, ki bo potekal 28. septembra med zasedanjem Generalne skupščine ZN-a v New Yorku. VS ZN-a je do zdaj v dveh resolucijah Iran pozval, naj ustavi bogatenje urana, a se Teheran temu ne želi odpovedati.