Prepoved vožnje je le ena izmed omejitev za ženske v savdski kraljevini. Foto: EPA
Prepoved vožnje je le ena izmed omejitev za ženske v savdski kraljevini. Foto: EPA
Savdijke protestno za volani

Protestnice so se za protestno vožnjo odločile po pozivih na spletnih socialnih omrežjih. Več Savdijcev je prek Twitterja sporočilo, da so njihove soproge vozile avtomobile. Že predtem je več Savdijk, ki so vozniško dovoljenje pridobile v tujini, na Facebooku in Twiterju sporočilo, da se bodo uprle prepovedi.

To naj bi bila najmnožičnejša akcija proti prepovedi vožnje za ženske po novembru leta 1990, ko so oblasti aretirale dve protestnici in ju ostro kaznovale.

Aktivistka za pravice žensk v Savdski Arabiji Vadžiha Al Huvajder je povedala, da se protestne akcije Savdijke verjetno ne bodo udeležile tako množično, kot upajo njihovi podporniki v tujini. Morebitne udeleženke protestne vožnje naj bi prestrašile nedavne aretacije žensk, ki so si drznile sesti za volan.

Prejšnji mesec so savdske oblasti aretirale aktivistko Manal Al Šefir, potem ko je vozila na vzhodu države in nato fotografije vožnje objavila spletu. Oblasti so jo kaznovale z dvema tednoma zapora. Za krajši čas so zaprli tudi nekaj žensk, ki so se na nekem praznem zemljišču v Riadu učile voziti.

Prepoved vožnje ni edina omejitev, s katero se spoprijemajo Savdijke, saj morajo biti med drugim v javnosti zakrite od glave do peta, za potovanje pa morajo pridobiti dovoljenje moškega varuha.

Savdijke protestno za volani