Banco Delta Asia je odprla vrata severnokorejskemu sodelovanju z mednarodno skupnostjo. Foto: EPA
Banco Delta Asia je odprla vrata severnokorejskemu sodelovanju z mednarodno skupnostjo. Foto: EPA
Christopher Hill
Glavni pogajalec za Severno Korejo Christopher Hill upa, da bodo odmrznjeni milijoni prepričali Severno Korejo, da začne ustavljati svoj jedrski program. Foto: EPA
S. Koreja bo začela ustavljati reaktor

ZDA so v ponedeljek sporočile, da so oblasti v Macau odmrznile 25 milijonov dolarjev, ki so jih zamrznile leta 2005 in s katerimi je Severna Koreja pogojevala nadaljevanje šeststranskih pogajanj o ustavitvi njenega jedrskega programa. Severna Koreja naj bi odmrznjeni denar porabila v izobraževalne in dobrodelne namene.

Ustavitev reaktorja in prihod inšpektorjev
Glavni korejski jedrski pogajalec Kim Kje Gvan je po objavi novice povedal, da bo začela Severna Koreja ustavljati svoj jedrski reaktor v Jongbjonu in da bo v enem mesecu spet dovolila inšpektorjem Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), da pridejo v državo. Inšpektorji IAEA-ja so bili iz države izgnani leta 2002.

ZDA so sredstva v banki Banco Delta Asia zamrznile leta 2005, saj so bile prepričane, da omenjena banka pere denar severnokorejskega voditelja Kim Džong Ila. Ker je Severna Koreja februarja dala jasno vedeti, da ne bo nadaljevala pogajanj, dokler Macau ne bo odmrznil sredstev, je bila usoda dogovora vprašljiva.

Bo mednarodna skupnost podaljšala rok?
Severna Koreja bi morala po dogovoru, ki so ga februarja dosegli na šestranskih pogajanjih, do sobote zapreti sporni jedrski reaktor, saj se je zavezala, da ga bo zaprla v zameno za gospodarske in politične spodbude. Vendar pa je Kim Kje Gvan sporočil, da bo za to po vsej verjetnosti potrebovala več časa. Pojavljajo pa se namigi, da bi utegnila mednarodna skupnost, če so namere Severne Koreje resnične, podaljšati rok za ustavitev obrata v Jongbjonu.

S. Koreja bo začela ustavljati reaktor