Horst Seehofer ostaja nemški notranji minister. Foto: EPA
Horst Seehofer ostaja nemški notranji minister. Foto: EPA

Seehofer je v kraju Batzen na Saškem tako potrdil govorice, ki so v nedeljo zvečer prišle iz njegove stranke, da bo na začetku prihodnjega leta odstopil s položaja predsednika. Njegovega naslednika naj bi izvolili na izrednem kongresu. Pojavile so se govorice, da bi lahko odstopil tudi z ministrskega položaja, a je to zanikal.

"Ta odločitev na noben način ne vpliva na moj položaj zveznega notranjega ministra," je dejal Seehofer. Poudaril je še, da še ni sprejel odločitve, kdaj bo formalno podal odstopno izjavo. To naj bi se sicer zgodilo še ta teden. Najverjetneje ga bo potem na položaju predsednika stranke, ki deluje le na Bavarskem, nasledil novi predsednik bavarske deželne vlade in Seehoferjev veliki tekmec Markus Söder.

V zadnjih mesecih deležen številnih kritik
Seehofer se sicer že nekaj mesecev spoprijema s kritikami znotraj stranke, ki so se še posebej okrepile po polomu na oktobrskih deželnih volitvah na Bavarskem, ko je CSU prvič po letu 1966 izgubil absolutno večino v deželnem parlamentu. Stranka je morala zdaj v koalicijo s Svobodnimi volivci.

Zdajšnji notranji minister je odigral pomembno vlogo tudi v sporih znotraj sestrske Krščanskodemokratske unije (CDU), ki jo vodi nemška kanclerka Angela Merkel. Poleti je sprožil tudi prvo vladno krizo s svojimi zahtevami po zaostritvi azilne politike. To je na koncu škodovalo predvsem strankam vladne koalicije – ob CSU-ju in CDU-ju tudi socialdemokratom (SPD), kar se je odrazilo tudi na zelo slabih izidih na deželnih volitvah na Bavarskem in v Hessnu. Tudi Merklova je po slabem volilnem izidu CDU-ja v Hessnu napovedala, da se sama ne bo več potegovala za predsednico stranke. Meni sicer, da bo še vedno lahko izpeljala kanclerski mandat do konca.

Namestnik vodje socialdemokratov (SPD) Ralf Stegner je za dejal, da se ne more zanikati, da je Seehofer povzročal težave v koaliciji že od poletja: "Če se Seehofer odpove svojim položajem, potem je to dosledno." Meni pa, da njegov odstop ne bo rešil težav v SPD. "Naše težave moramo rešiti sami," je dodal. Zeleni so pozvali Seehoferja, naj odstopi tudi s položaja notranjega ministra. "Vsak dan, ko Horst Seehofer ostaja notranji minister, je dan preveč," je povedala vodja poslanske skupine Zelenih Katrin Göring-Eckardt.