Severna Koreja sporoča, da so njene sile v polni pripravljenosti. Foto: EPA
Severna Koreja sporoča, da so njene sile v polni pripravljenosti. Foto: EPA
Severnokorejski vojaki
Severna Koreja ima četrto najštevilnejšo vojsko na svetu. Foto: EPA

Namestnik severnokorejskega veleposlanika v Ženevi Džang Gon je v četrtek dejal, da lahko na Korejskem polotoku vojna izbruhne v vsakem trenutku. Zagotovil je, da so severnokorejske sile v polni pripravljenosti, da se takoj odzovejo na morebitno maščevanje za marčevsko potopitev južnokorejske ladje. V nesreči je umrlo 46 mornarjev, mednarodna preiskava pa je ugotovila, da je za potopitev kriv severnokorejski torpedo.

Ameriški admiral Robert Willard, ki poveljuje tihomorski floti, je dejal, da ni znakov, ki bi kazali, da se Severna Koreja pripravlja na jedrski preizkus ali da bo proti meji z Južno Korejo premikala svoje vojake. Vseeno v regiji pozorno spremljajo dogajanje v Severni Koreji, ki se je v preteklosti izkazala za zelo nepredvidljivo.

Južna Koreja pred VS-jem
Medtem je južnokorejski predsednik Li Mjung Bak sporočil, da so primer potopitve njihove ladje predložili Varnostnemu svetu ZN-a. "Če bi mislili, da bo dejanje Severne Koreje čez nekaj časa pozabljeno in da se bo stabilnost Korejskega polotoka nekako ohranila, potem bi se slepili, saj se bo Severna Koreja znova zatekla k napadanju drugih," je dejal Li.

"Severna Koreja mora priznati svoja dejanja. Zagotoviti mora, da se ne bo nikoli več zapletla v takšna nizkotna dejanja. To je v interesu miru. To je v interesu Severne Koreje," je bil jasen južnokorejski predsednik. Dodal je, da je Severna Koreja s potopitvijo ladje kršila suverenost Južne Koreje in napadla njene oborožene sile, kar po njegovem mnenju pomeni, da je šlo za vojaško provokacijo.

Preložene vojaške vaje
ZDA, ki so največja zaveznica Južne Koreje, verjetno ne bodo zahtevale polne resolucije VS-ja, da ne bi tako še povečale napetosti na Korejskem polotoku. Kitajska, največja zaveznica Severne Koreje, je že večkrat jasno povedala, da se ne zavzema za obravnavo primera pred Združenimi narodi.

Ameriški obrambni sekretar Robert Gates je na vsakoletnem varnostnem forumu v Singapurju, ki se ga udeležuje tudi južnokorejski predsednik, dejal, da bi lahko napovedane skupne vojaške vaje ZDA in Južne Koreje preložili, dokler ne bo jasno, za kakšne ukrepe se bo odločil ZN.