Severnokorejski predsednik Kim Džong Un nadaljuje izstrelitve raket. Foto: Reuters
Severnokorejski predsednik Kim Džong Un nadaljuje izstrelitve raket. Foto: Reuters

"Zaznali smo, da je Severna Koreja danes ob zori iz province Južni Pjongan izstrelila dve manevrirni raketi proti Rumenemu morju," je sporočil predstavnik južnokorejskega obrambnega ministrstva.

Severna Koreja od januarja ni izstrelila vodene rakete; z izstrelitvijo teh raket Pjongjang sicer ne krši sankcij Združenih narodov, temveč skuša z njimi pritegniti pozornost sveta, predvsem ZDA in Kitajske.

Tokratni preizkus sovpada z novinarsko konferenco, ki jo je južnokorejski predsednik Yoon Suk-yeol imel ob prvih stotih dneh na položaju. Predstavil je podrobnosti načrta, v skladu s katerim Seul ponuja Pjongjangu gospodarsko pomoč v zameno za denuklearizacijo.

Kot je dejal južnokorejski predsednik, nima sovražnih namenov do Severne Koreje, vendar je humanitarno pomoč obubožani komunistični državi pogojil s tem, da oblasti v Pjongjangu pokažejo pripravljenost za jedrsko razorožitev.

Severna Koreja od začetka letošnjega leta znova intenzivneje izvaja provokacije s testiranjem raket, med drugim je prvič po letu 2017 izstrelila medcelinsko balistično raketo, s čimer krši sankcije Združenih narodov.

ZN je na začetku meseca opozoril, da se Severna Koreja pripravlja na prvi jedrski poskus po letu 2017. V zadnjih mesecih so namreč s pomočjo satelitskih posnetkov opazili, da na podzemnem testnem objektu Punggye-ri na severu države potekajo gradbena dela, na kar je pred časom že opozorila Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IEAE).