Podporniki predsednika Maade leta 2017. Foto: EPA
Podporniki predsednika Maade leta 2017. Foto: EPA

Nova zakonodaja določa, da mora biti 30 odstotkov delovnih mest v javnem in zasebnem sektorju rezerviranih za ženske, poroča BBC.

Ministrica za vprašanja spola in otrok Manty Tarawalli je dejala, da so ženske leta zahtevale spremembe.

Po njenih besedah zakon o enakopravnosti spolov in opolnomočenju žensk deklicam, ki so še v šoli, kaže, da zanje v državi so priložnosti za zaposlitev in da lahko prispevajo h gospodarstvu.

Zakon prinaša najmanj 14-tedenski porodniški dopust, enak dostop do bančnih posojil in priložnosti za poklicna usposabljanja.

Za delodajalce, ki ne bodo upoštevali predpisanih spolnih kvot, so predvidene sankcije, tudi denarne kazni v vrednosti 2500 dolarjev in celo zaporne, recimo če banka ženskam ne omogoči enakopravnega dostopa do finančne podpore. To naj bi ženskam olajšalo ustanovitev podjetja.

Kot pojasnjuje vlada, se bo določilo o zaposlovanju nanašalo na vsako podjetje z več kot 25 zaposlenimi, a dokončna odločitev še ni sprejeta, poroča BBC.

Po besedah ministrice je sprejem zakona sicer pomemben, a da je potrebnih še več korakov, da bi lahko rekli, da je država dosegla pravičnost na področju spolov.

Kot je še dejala, se mora v gospodarstvo vključiti 52 odstotkov prebivalstva, ki so ženske, da bi Sierra Leone postala država srednjega razreda.