Spopadi med uporniki in Gadafijevimi silami potekajo tudi na meji s Tunizijo. Foto: EPA
Spopadi med uporniki in Gadafijevimi silami potekajo tudi na meji s Tunizijo. Foto: EPA

Misrata je še zadnje mesto na zahodu Libije, ki je pod nadzorom upornikov, Gadafijeve sile pa ga oblegajo že več kot dva meseca. Uporniki so sporočili, da so Gadafijeve sile uničile štiri rezervoarje, nato pa je izbruhnil velik požar, ki je uničil še štiri rezervoarje. Libijske sile naj bi za napade uporabljale majhna letala, sicer namenjena škropljenju kmetijskih pridelkov.

"Štirje rezervoarji so bili popolnoma uničeni, izbruhnil je močan požar, ki se je razširil še na druge štiri rezervoarje. Požara ne moremo pogasiti, saj nimamo prave opreme," je povedal tiskovni predstavnik upornikov Ahmed Hassan in dodal: "Zdaj imamo v mestu resno težavo, saj so bile v rezervoarjih edine zaloge nafte v mestu. V rezervoarjih je bilo dovolj nafte za tri mesece." Hassan je povedal tudi, da so uporniki o letalih libijskih sil še pred napadom obvestili zvezo Nato, a ta se ni odzvala.

Gadafijeve sile zlorabile helikopterje Rdečega križa?
Uporniki so Gadafijeve sile obtožili tudi, da so uporabile helikopterje z oznakami Rdečega križa za miniranje morja v okolici pristanišča v Misrati, saj je pristanišče edina možnost za dostavo pomoči v mesto.

Zveza Nato je pri tem potrdila, da so nad Misrato v četrtek opazili helikopterje, niso pa mogli potrditi, da so imeli oznake Rdečega križa, s sedeža Rdečega križa v Ženevi pa so sporočili, da so dobili informacije o zlorabi svojih oznak, a jih niso mogli preveriti, saj v Misrati nimajo svojega osebja.

Spopadi na meji s Tunizijo
Spopadi med Gadafijevimi silami in uporniki pa potekajo tudi na zahodu Libije, v bližini meje s Tunizijo. Gadafijeve sile s topništvom obstreljujejo upornike, ki od konca aprila v svojih rokah držijo mejni prehod Vasin, pri tem pa je nekaj granat padlo tudi na tunizijsko ozemlje.