Voditeljica Sinn Feina Michelle O'Neill, ki ima možnost sestaviti vlado, je že v soboto napovedala novo dobo za Severno Irsko in zdravo razpravo o tem, kako bi končali vladavino Združenega kraljestva. Foto: AP
Voditeljica Sinn Feina Michelle O'Neill, ki ima možnost sestaviti vlado, je že v soboto napovedala novo dobo za Severno Irsko in zdravo razpravo o tem, kako bi končali vladavino Združenega kraljestva. Foto: AP

V novi sestavi parlamenta bo imela stranka Sinn Fein 27 poslancev. Probritanska Demokratična stranka unionistov (DUP) je osvojila 25 sedežev in že napovedala, da bodo oblikovanje vlade bojkotirali zaradi posebnega statusa Severne Irske po brexitu.

Na Severnem Irskem zmagala stranka Sinn Fein

Do oblikovanja nove vlade bo verjetno minilo še nekaj časa. Po velikonočnem sporazumu iz leta 1998 se morata namreč največji stranki dogovoriti o skupni vladi. Vodja DUP-a Jeffrey Donaldson je v intervjuju za DPA očital Evropski uniji in britanski vladi, da zlorabljata Severno Irsko za politične igre.

Britanskega premierja Borisa Johnsona je pozval, naj prekine severnoirski protokol v sporazumu z EU-jem po brexitu. "Počutimo se, kot da so nas pustili na cedilu, ko je britanska vlada privolila v sporazum," je dodal.

Severnoirski protokol ovira stabilnost v državi

Britanski pravosodni minister Dominic Raab je v odzivu ocenil, da je protokol ovira k stabilnosti v državi. Zagotovil je, da ni nič z mize glede popravkov protokola. Kritičen je, da predstavlja protokol veliko motnjo v ustavni integriteti Združenega kraljestva. "Točno to ogroža velikonočni sporazum in zdaj ga moramo popraviti," je dejal za britanski BBC.

Glede na protokol je Severna Irska v zameno za to, da lahko ohrani mehko mejo z Irsko, morala uvesti nadzor blaga, ki potuje v Združeno kraljestvo ali iz drugih delov Združenega kraljestva.

Štirje moški ugrabili in zažgali avtobus

Foto: AP
Foto: AP

Kot kaže, pa se je zaradi protokola zgodil že prvi incident. Štirje moški, domnevno pripadniki lojalistične paravojaške enote, so ugrabili dvonadstropni avtobus v Severnem Belfastu. Pred tem so potnikom ukazali, naj vozilo zapustijo, nato pa so ga zažgali, je poročala agencija AP.

Sicer pa je dober izid na volitvah dosegla tudi sredinska stranka Zavezništvo, v kateri menijo, da je čas, da se konča igra med največjima strankama glede tega, kdo bo zasedel položaj predsednika ali podpredsednika vlade, ter posledična hromitev dela regionalne vlade. Glede na izide so več kot podvojili svoje število sedežev in bodo imeli v novem mandatu 17 sedežev.

ZDA si želijo stabilnosti v regiji

Na izide volitev so se že odzvale ZDA, ki so pozvale k spoštovanju velikonočnega sporazuma. Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Ned Price je v soboto še dodal, da se veselijo sodelovanja z demokratičnimi partnerji na Severnem Irskem, Irskem in v Veliki Britaniji pri zagotavljanju miru, blaginje in stabilnosti v regiji.