Nasib je pred vojno predstavljal glavno trgovsko pot med Sirijo in Jordanijo ter zalivskimi državami. Foto: Reuters
Nasib je pred vojno predstavljal glavno trgovsko pot med Sirijo in Jordanijo ter zalivskimi državami. Foto: Reuters
Nasib
Ljudje so pozdravili odprtje prehoda Nasib. Foto: Reuters
Golanska planota
Na Golanski planoti so mejni prehod Kuneitra odprli za opazovalce Združenih narodov. Foto: Reuters
Damask
Sirski in iraški zunanji minister sta se v Damaska sešla na pogovorih za odprtje meja tudi med Sirijo in Irakom. Foto: Reuters
Sirija odprla mejni prehod z Jordanijo
Vse skrajne milice še niso zapustile Idliba

Črna kovinska mejna vrata je jordanska stran odprla ob 8. uri zjutraj po krajevnem času, odprtje pa je budno spremljalo ducat policistov in carinikov. Na sirski strani mejnega prehoda je medtem na prehod meje že čakalo več avtomobilov z jordanskimi registrskimi tablicami.

Sirija je sicer že konec septembra sporočila, da je znova odprla mejni prehod Nasib, vendar pa takrat jordanske oblasti odprtja na svoji strani mejnega prehoda niso potrdile. Sirske sile mejni prehod znova nadzorujejo od julija letos, potem ko je sirska zaveznica Rusija dosegla dogovor z uporniki. Ti so prehod zavzeli aprila 2015, zato ga je Jordanija popolnoma zaprla.

Damask upa, da si bo z odprtjem Nasiba sirsko gospodarstvo, ki je v sedemletni državljanski vojni popolnoma razpadlo, vsaj nekoliko opomoglo. Pred vojno je namreč prehod dnevno prečkalo več sto tovornjakov. "Bratje smo. Naše gospodarstvo je povezano s sirskim," je na odprtju, ko je v Jordanijo vstopil prvi tovornjak z agrumi iz Sirije, dejal vodja jordanske gospodarske zbornice Salam Tejabat.

Na Golanski planoti prehod odprli za ZN
Sočasno z odprtjem Nasiba so na mejnem prehodu Kuneitra na izraelsko-sirski meji znova dvignili sirsko zastavo. Simbolično odprtje prehoda je množično pričakala skupnost Druzov, poroča Associated Press. Njihovo manjšinsko skupnost je leta 1967 razdelila izraelska okupacija Golanske planote. Pripadniki skupnosti so izrazili upanje, da bo mejni prehod kmalu odprt za trgovino in gibanje posameznikov.

Izrael je namreč za zdaj mejni prehod odprl le za opazovalce Združenih narodov. Mirovna misija UNDOF je na območju navzoča že vse od leta 1974, ko sta Sirija in Izrael podpisala premirje. Med vojno v Siriji so džihadisti zajeli 45 pripadnikov mirovne misije in napadli njihova oporišča, zato se je Undof takrat umaknil na izraelsko stran.

Sirske sile so nadzor na Kuneitro znova vzpostavile med letošnjim poletjem, UNDOF pa je avgusta na območju znova vzpostavil patrulje. Mejni prehod, ki leži na meji z Golansko planoto, so zaprli avgusta 2014 po bojih med pripadniki sirske vojske in oboroženimi uporniki. Kuneitra na jugu Sirije je poleg Dare in Al Suvajda pokrajina, ki je nosila največje breme spopadov med vladnimi silami in uporniki v državljanski vojni, ki se je začela marca 2011.

Krepitev vezi z Irakom
"Opazujemo zgodnje sadove zmage," je na tiskovni konferenci v Damasku odprtje mejnih prehodov pozdravil sirski zunanji minister Valid Mualim, ki se je prav danes za ponovno odprtje meja sestajal z iraškim kolegom Ibrahimom Al Džafarijem. "Nihče ne bi smel izolirati Sirije," je poudaril Al Džafari. Arabske sosede so sicer pretrgale stike z Asadovo vlado ob izbruhu vojne v Siriji leta 2011. Arabska liga je takrat zamrznila sirsko članstvo.

Sirske oblasti predsednika Bašarja Al Asada trenutno nadzorujejo zgolj polovico od 19 mejnih prehodov s sosednjimi državami – Izraelom, Libanonom, Jordanijo, Irakom in Turčijo.

Skrajne islamske milice se niso umaknile iz Idliba
Skrajne islamske milice se niso, čeprav se je danes iztekel rok za vzpostavitev demilitariziranega območja, umaknile iz sirske province Idlib, zadnje uporniške enklave v Siriji. Nobena od džihadističnih skupin upornikov ni zapustila območja, je sporočil sirski Observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu.

V skladu z dogovorom, ki sta ga pred mesecem dosegli Rusija – podpornica Asada – in Turčija – podpornica njegovih nasprotnikov –, naj bi se radikalni uporniki do 15. oktobra umaknili z območja Idliba, kjer naj bi vzpostavili demilitarizirano cono. V skladu z dogovorom naj bi od 15 do 20 kilometrov široko tamponsko območje ločevalo območja pod nadzorom upornikov in tista pod nadzorom režimskih sil.

Državi sta dogovor sklenili predvsem zato, da bi se izognili veliki ofenzivi sirskih sil na območje Idliba s tremi milijoni prebivalcev.

Sirija čaka oceno Rusije
Sirija je sporočila, da čaka sporočilo Rusije, ali se dogovor izpolnjuje. "Dati jim moramo čas, da ocenijo, ali se dogovor spoštuje ali ne," je dejal sirski zunanji minister Mualim. "Počakati moramo na odziv Rusije. Rusija nadzoruje in spremlja razmere," je dejal na novinarski konferenci v Damasku.

Radikalna milica Hajat Tahrir al Šham (HTS), ki je bila v Idlibu znana kot vojaška fronta Al Nusra in ima povezave s teroristično mrežo Al Kaido, je v nedeljo zvečer napovedala nadaljevanje boja. "Ne bomo odstopali od džihada, da bi uresničili cilje naše revolucije," so zapisali v izjavi.

Sirija odprla mejni prehod z Jordanijo
Vse skrajne milice še niso zapustile Idliba