Zadnji sirski uporniki iz okrožja Al Vair v Homsu se vkrcavajo na avtobuse proti severozahodni pokrajini Idlib. Foto: Reuters
Zadnji sirski uporniki iz okrožja Al Vair v Homsu se vkrcavajo na avtobuse proti severozahodni pokrajini Idlib. Foto: Reuters
Sirska ženska z ruskim vojakom
Sirska ženska med delanjem selfija z ruskim vojakom ob začetku evakuacije upornikov iz Homsa. Foto: Reuters
Zadnji oboroženi uporniki zapuščajo Homs

Homs je po uresničitvi sporazuma zdaj izpraznjen orožja in militantov, je dejal guverner mesta Talal Barazi. Po poročanju sirskih državnih medijev naj bi vladne sile ob podpori ruske vojske že zavzele večino okrožja.

Vladne sile so dolgo oblegale zadnje opozicijsko območje Al Vair v Homsu, ki je bil ena izmed zgodnjih začetnih točk upora proti Al Asadu.

Več tisoč opozicijskih upornikov je s svojimi družinami v sklopu sporazuma med vlado in uporniki v preteklih mesecih zapustilo območja v zahodni Siriji, s čimer je Al Asadova oblast prevzela nadzor nad večjimi urbanimi središči v Siriji.

Uporniki v Idlib ali Džarablus
Večino evakuirancev so preselili v severozahodno regijo Idlib, ki je v rokah upornikov, nekaj od njih pa tudi v severno mesto Džarablus ob sirsko-turški meji, ki je pod nadzorom upornikov in turških sil, poroča BBC.

Po besedah Barazija je Homs od marca, ko je sporazum začel veljati, zapustilo več kot 14.000 ljudi, med njimi okoli 3.700 upornikov. Upornikom so vladne sile omogočile varen prehod iz Al Vaira z lahkim orožjem pri sebi, poroča BBC.

Okoli 1.150 uporniških borcev se je odločilo ostati na območju, a so v zameno za vladno pomilostitev morali predati orožje, dodaja Barazi.

V Siriji je v spopadih od leta 2011 umrlo več kot 300.000 ljudi, poroča BBC, več kot 11 milijonov ljudi je bilo premeščenih.

Zadnji oboroženi uporniki zapuščajo Homs