Foto: EPA
Foto: EPA

"Izrekamo čast vsem tistim, ki so tvegali in dali svoja življenja v minutah, urah, mesecih in letih, ki so sledili," je dejal predsednik, medtem ko je stal ob reševalcih, ki so se pred 20 leti odzvali na napad.

V državi potekajo slovesnosti v spomin na dogodke in žrtve leta 2001. "Ne glede na to, koliko časa je minilo, nas te slovesnosti boleče vrnejo nazaj, kot da smo novico izvedeli pred nekaj sekundami," je dejal Biden.

"V dneh, ki so sledili 11. septembru 2001, smo vsepovsod videli junaštvo na pričakovanih in nepričakovanih krajih. Videli smo tudi nekaj vse preveč redkega: resničen občutek narodne enotnosti," je dejal.

11. september 2001 – dan, ko se je spremenil svet

"Enotnost ne pomeni, da moramo verjeti v isto stvar, moramo pa imeti temeljno spoštovanje in vero drug v drugega in v ta narod," je Biden dejal v šestminutnem posnetku iz Bele hiše.

Biden pa je priznal tudi "temne sile človeške narave" oziroma "strah, jezo, zamero in nasilje zoper muslimanske Američane", ki so sledili napadom, a po njegovih besedah je ostala enotnost "največja krepost" ZDA. "Spoznali smo, da je enotnost tista stvar, ki se ne sme nikoli zlomiti," je dodal. "Enotnost je to, kar nas dela, kar smo – Amerika v svoji najboljši različici."

Bidnu sta se na osrednji, strogo varovani slovesnosti v New Yorku na t. i. točki nič pridružila še nekdanja Barack Obama z ženo Michelle in Bill Clinton z ženo Hillary.

Žrtvam so se najprej poklonili z minuto molka, in sicer točno ob 8.46 po krajevnem času, ko se je pred 20 leti prvo izmed letal zaletelo v Severni stolp. V nadaljevanju so svojci prebrali imena žrtev.

George W. Bush, ki je bil predsednik v času napadov, je medtem obiskal spominsko prizorišče v Pensilvaniji, kamor je treščilo eno od letal. "V tednih in mesecih po 11. septembru sem bil ponosen, da sem vodil neverjetne, odporne, enotne ljudi," je dejal in dodal, da ga skrbi za prihodnost naroda.

Kot poroča BBC, ni jasno, kje bo danes 96-letni Jimmy Carter, najstarejši še živeči predsednik.

Se pa je že zjutraj oglasil nekdanji predsednik Donald Trump in v videoobjavi pohvalil reševalce in gasilce, ki so prvi prispeli na prizorišče napadov. Ob tem ni mogel, da se ne bi obregnil ob dogajanje v Afganistanu po umiku ameriških sil in dejal, da je to "žalosten čas, glede na to, kako se je prejšnji teden končala naša vojna proti tistim, ki so tako močno ranili našo državo".

Trump ima sicer za nocoj precej drugačne načrte od svojih predhodnikov in naslednika v Ovalni pisarni, saj bo s svojim sinom Donaldom mlajšim komentiral boksarski obračun na Floridi.

Biden z ženo Jill v družbi dveh nekdanjih demokratskih predsednikov z ženama – Billom Clintonom in Barackom Obamo. Foto: Reuters
Biden z ženo Jill v družbi dveh nekdanjih demokratskih predsednikov z ženama – Billom Clintonom in Barackom Obamo. Foto: Reuters

Odgovornost takoj prevzela Al Kaida

Napadi, ki jih je izvedla teroristična mreža Al Kaida, so vključevali štiri ameriška potniška letala, ki so jih ugrabili samomorilski napadalci.

Dve sta se zaleteli v stolpnici Svetovnega trgovinskega centra v New Yorku, eno se je zaletelo v poslopje Pentagona zunaj Washingtona, četrto, namenjeno na kongresno palačo v Washingtonu, pa je po uporu potnikov strmoglavilo na polje v Pensilvaniji.

"Skoraj vsi Američani v stiku s tujino so bili pod neke vrste nadzorom"

Odgovornost za napade je takoj prevzela Al Kaida pod vodstvom Osame bin Ladna. Teroristi so se izučili za pilote, nato pa z noži za lepenko ugrabili letala in jih usmerili proti tarčam.

Biden bo obiskal vsa tri prizorišča. Največja slovesnost je tudi tokrat v New Yorku, kjer je bilo največ žrtev. Umrlo je 2753 ljudi, od tega 343 gasilcev in reševalcev, ki so pomagali evakuirati napadeni zgradbi. Na obrambnem ministrstvu je umrlo 184 ljudi, v Pensilvaniji pa 40.

Slovesnosti bodo potekale v težkem času za predsednika, ki je v zadnjih tednih tarča ostrih kritik zaradi umika ameriških enot iz Afganistana, ki so ga ZDA napadle takoj po terorističnih napadih in ga zasedale zadnjih 20 let. Talibani, ki so jih ZDA takoj zrušile z oblasti, so v državi namreč gostili Al Kaido. Bin Ladna so ameriške posebne enote v Pakistanu izsledile in usmrtile šele maja 2011.

Logar: To je bil tudi napad na čezatlantsko zavezništvo

Ob obletnici napadov se je oglasil tudi slovenski zunanji minister Anže Logar. Kot je dejal, 11. septembra 2001 "niso bile napadene le ZDA, temveč tudi čezatlantsko zavezništvo in vsi, ki prisegamo na občečloveške vrednote miru, varnosti, svobode, dostojanstva in strpnosti. Šlo je za poskus zloma duha, toda namesto tega je zavezništvo postalo močnejše in bolj enotno." MZZ je še poudaril podporo Slovenije ameriški "vojni proti terorizmu", ki je sledila napadom 11. septembra. "Široki mednarodni koaliciji boja zoper terorizem se je pridružila tudi Slovenija, ki je predana načelom politične, gospodarske in verske svobode, hkrati pa zagovarja načela pravne države in spoštovanja človekovega življenja," je sporočilo ministrstvo.

Žrtev se spominjajo tudi v Evropi

Žrtev napadov, ki so pretresli ves svet, so se spomnili tudi v Evropski uniji, Združenem kraljestvu in Nemčiji.

"11. septembra se spominjamo tistih, ki so umrli, in slavimo tiste, ki so tvegali vse, da bi jim pomagali," je sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. "EU stoji ob strani ZDA v branjenju svobode in sočutja pred sovraštvom," je dodala.

Podobno je sporočil tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel. "EU stoji ob strani ZDA in ameriškemu predsedniku v stalnem boju proti terorizmu in ekstremizmu vseh oblik," je zapisal. Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli pa je zapisal, da boj proti terorizmu ni končan. "Ves čas moramo biti pozorni," je poudaril.

Britanska kraljeva družina je na Twitterju zapisala, da je kraljica Elizabeta II. v mislih in molitvah z žrtvami napadov, preživelimi, prizadetimi družinami in reševalci.

Britanski premier Boris Johnson se je medtem spomnil tudi 67 britanskih državljanov, ki so umrli v napadih pred 20 leti. Ti so po njegovih besedah "simbol večnega prijateljstva med Združenim kraljestvom in ZDA". V videosporočilu je poudaril še, da napadalcem ni uspelo uničiti vrednot zahodnega sveta.

Maas za kritičen razmislek o dogodkih po 11. septembru

Nemški minister meni, da je potrebna obnovitev zavezništev, še posebej z ZDA. Foto: Reuters
Nemški minister meni, da je potrebna obnovitev zavezništev, še posebej z ZDA. Foto: Reuters

Nemški zunanji minister Heiko Maas pa je v sporočilu ob obletnici napadov poudaril, da dogajanje v Afganistanu kliče h kritičnemu razmisleku o tem, kar se je zgodilo po 11. septembru 2001.

"20 let pozneje se sprašujemo, kaj zdaj. Prepričan sem, da ne smemo zmanjšati širokega obsega naših aktivnosti za mir in varnost po svetu," je poudaril. Del odgovora pa mora biti po Maasovih besedah tudi obnovitev zavezništev, še posebej prijateljstva in partnerstva z ZDA.

Današnjo obletnico so s slovesnostjo obeležili tudi na sedežu zveze Nato v Bruslju. Kot je ob tem sporočil generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg, so pred 20 leti stali v solidarnosti. "V bolj nevarnem svetu morata Severna Ameriška in Evropa še naprej stati skupaj v Natu, ker smo skupaj varnejši," je sporočil.

Da je ob obletnici v mislih z žrtvami, preživelimi in njihovimi družinami, je sporočil tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres. "Solidarnost in odločnost, ki ju je v tistih temnih dneh izkazala mednarodna skupnost, bi morali še naprej navdihovati in voditi naša prizadevanja za ustvarjanje prihodnosti brez terorizma," je zapisal na Twitterju.

Mineva 20 let od napadov 11. septembra 2001