Slovaška predsednica Zuzana Čaputova je ministra za finance Eduarda Hegerja, sicer Matovićevega strankarskega kolega, zadolžila za sestavo nove vlade. Heger se je že dalj časa omenjal kot mogoči naslednik dozdajšnjega premierja.

Igor Matovič je postal v javnosti sicer sprva znan kot protikorupcijski aktivist. Foto: EPA
Igor Matovič je postal v javnosti sicer sprva znan kot protikorupcijski aktivist. Foto: EPA

Vse štiri stranke v vladajoči koaliciji so se dogovorile, da bodo sodelovale v novi vladi s Hegerjem na čelu.

Matovič je odstop s funkcije predsednika vlade napovedal v nedeljo zvečer, potem ko se je znašel pod plazom kritik zaradi ukrepanja v pandemiji covida-19 in nakupa ruskega cepiva Sputnik V.

Predsednica države je sprejela njegov odstop in s tem tudi odstop celotne vlade. Čaputova je sicer na začetku preteklega tedna Matoviča tudi sama pozvala k odstopu, da bi končali politično krizo v državi.

Nakup cepiva Sputnik V

Sorodna novica Slovaški premier Matovič pripravljen odstopiti za rešitev vladne krize

Slovaško 16-člansko vlado je v zadnjem času zapustilo osem ministrov.

Politična kriza v državi je izbruhnila po odločitvi premierja Matoviča za nakup ruskega cepiva proti covidu-19 Sputnik V, s čimer koalicijske partnerice niso bile seznanjene. Te so nakupu cepiva, ki ni odobreno v Evropski uniji (EU), nasprotovale.

Zaradi nastale krize je kot prvi odstopil zdravstveni minister Marek Krajči.

Vendar sta nato stranki SaS in Za ljudi zagrozili z odhodom iz koalicije, če ne odstopi tudi Matovič, češ da je njegov nepredvidljivi slog vladanja v glavni meri odgovoren za to, da država ne more obvladati epidemije.

Nova slovaška vlada