Na prvem mestu je Singapur. Foto: Reuters
Na prvem mestu je Singapur. Foto: Reuters

Raziskavo izobraževalnih sistemov je pripravila Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in njene izsledke bodo predstavili prihodnji teden na svetovnem forumu o izobraževanju, ki bo potekal v Južni Koreji.

Prvih pet mest na lestvici zasedajo Singapur, Hongkong, Južna Koreja, Japonska in Tajvan. Najvišje uvrščena evropska država je Finska na šestem mestu, sledijo Estonija, Švica, Nizozemska in Kanada. Prvi deseterici na 11. mestu sledi Poljska, nato pa Vietnam in Nemčija.

ZDA so se skupaj z Italijo uvrstile na 28. mesto, Švedska, ki jo je OECD pred kratkim opozoril zaradi resnih težav v njenem izobraževalnem sistemu, pa je šele na 35. mestu. Sosednja Hrvaška je uvrščena na 36. mesto, Avstrija pa je tik za Slovenijo na 19. mestu. Za Slovenijo se je uvrstilo več evropskih držav, med njimi Velika Britanija, ki je na 20. mestu, in Francija na 23.

Na zadnjem mestu je pristala Gana, pred njo pa so Južna Afrika, Honduras, Maroko in Oman.

Povezava z gospodarsko rastjo
OECD je v raziskavi zajel 76 držav, pri čemer so ugotovili, da obstaja povezava med izobraževanjem in gospodarsko rastjo. Analizirali so podatke o znanju s področja matematike in naravoslovja, raziskava pa je po oceni OECD-ja širši kazalnik izobraževalnih standardov kot raziskava Pisa, ki jo OECD izvaja v glavnem v industrijsko razvitih državah.

Direktor OECD-ja za izobraževanje Andreas Schleicher je dejal, da je cilj raziskave državam dati možnost, da se primerjajo med seboj, da odkrijejo, kjer so njihove močne in šibke točke, ter tudi, da ugotovijo, kakšne bi lahko bile dolgoročne koristi od izboljšav v izobraževalnem sistemu.

"Če vstopite v azijski razred, boste videli, da učitelji od vsakega učenca pričakujejo, da bo uspel," je še povedal Schleicher in dodal, da so te države tudi zelo dobre v tem, da v razrede, ki so največji izziv, privabijo najboljše učitelje, "tako da ima vsak učenec dostop do odličnega učitelja".