Turški in savdski preiskovalci so v ponedeljek zvečer preiskali prostore konzulata v Carigradu. Foto: Reuters
Turški in savdski preiskovalci so v ponedeljek zvečer preiskali prostore konzulata v Carigradu. Foto: Reuters
Mike Pompeo, Mohamed bin Salman
Ameriški zunanji minister Pompeo je obiskal Riad, kjer se je glede Hašokdžijevega izginotja sestal tudi s prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom. Foto: Reuters
Riad naj bi bil pripravljen priznati umor Hašokdžija

Ameriška televizijska mreža se sklicuje na dva neimenovana vira. Kot piše, naj bi bil Riad zdaj pripravljen priznati umor Hašokdžija, ki so ga nameravali po neuradnih informacijah ugrabiti, vendar je pred tem po spletu okoliščin umrl med zasliševanjem. Zdaj naj bi Savdska Arabija pripravljala poročilo o tem. Uradnega potrdila o morebitnem takem poročilu iz Riada ni.

Imajo turške oblasti dokaz?
Medtem naj bi po informacijah neimenovanega diplomatskega vira turške oblasti imele v rokah zvočni posnetek, ki dokazuje, da je bil novinar na konzulatu umorjen. Turški preiskovalci, ki raziskujejo izginotje novinarja, so po devetih urah v ponedeljek zvečer zapustili prostore konzulata Savdske Arabije v Carigradu, ki so jih preiskovali skupaj s savdskimi strokovnjaki.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je nato pojasnil, da preiskovalci proučujejo morebitne sledi "toksičnih materialov" na konzulatu, poroča nemška tiskovna agencija DPA. "Upam, da bomo lahko prišli do ugotovitev. Veliko zadev se preverja, tudi toksični materiali, ki so bili odstranjeni tako, da so jih prebarvali," je dejal Erdogan v nagovoru poslancem njegove stranke AKP v turškem parlamentu. Poudaril je še, da si zelo prizadevajo, da bi ugotovili, kaj se je zgodilo Hašokdžiju.

Medtem turški preiskovalci preiskujejo tudi rezidenco savdskega konzula v Carigradu, ki naj bi sicer že odpotoval v Riad. Kot poroča nemška tiskovna agencija DPA, ki se sklicuje na turške medije, ni znano, ali je bil odpoklican ali je bila njegova vrnitev vnaprej načrtovana.

CNN še dodaja, da eden od teh dveh virov pravi, da se poročilo še vedno pripravlja, in opozarja, da bi se navedbe še lahko spremenile. Drugi vir je medtem prepričan, da bo sklep poročila, da je bila operacija izvedena brez potrditve in da bodo vpleteni odgovarjali.

Pompeo obiskal Riad
Medtem je Riad obiskal ameriški zunanji minister Mike Pompeo. Sestal se je s savdskim kolegom Adelom Al Džubeirom. Kot je dejala tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva v Washingtonu Heather Nauert, sta se ministra strinjala o "pomenu transparentne in poglobljene preiskave" v razumnem času, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Pompeo se je sestal tudi s savdskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom, ki je ob tem dejal, da so ZDA in Savdska Arabija "trdne in stare zaveznice".

Riad: Hašokdži isto popoldne zapustil konzulat
Hašokdžija, ki je bil kolumnist Washington Posta, so v javnosti nazadnje videli 2. oktobra, ko je vstopil v savdski konzulat v Carigradu. Riad sicer vztraja, da je prostore konzulata, kamor je prišel urejat dokumente za svojo prihajajočo poroko, istega popoldneva tudi zapustil, a ni predložil nobenega dokaza, ki bi potrdil trditve. Njegova zaročenka Hatice Cengiz odgovarja, da Hašokdži ni zapustil konzulata, pred katerim naj bi nanj čakala kar 11 ur.

Skrivnostno izginotje savdskega novinarja je povzročilo trenja med Ankaro in Riadom. Turške oblasti so Savdsko Arabijo večkrat obtožile, da ne sodeluje v preiskavi. Medtem so turški organi dejali, da so prepričani, da je za Hašokdžijevo izginotje oziroma umor odgovorna skupina 15 moških, ki je 2. oktobra prišla v Carigrad. Trdijo, da imajo vsaj nekateri med njimi močne povezave s savdsko vlado.

Bacheletova pozvala k odvzemu imunitete
Medtem je Visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice Michelle Bachelet pozvala k odvzemu imunitete vsem savdskim uradnikom, vpletenim v izginotje, poroča STA. ZN sicer nima pristojnosti za odvzem imunitete. To lahko v primeru hudih kršitev zahteva država gostiteljica od gostujoče države. V tem primeru torej Turčija od Savdske Arabije.

"Glede na resnost okoliščin izginotja gospoda Hašokdžija ocenjujem, da je treba nedotakljivost relevantnih prostorov in imuniteto uradnikov (...) takoj odpraviti. V okviru mednarodnega prava so prisilno izginotje in zunajsodni uboji huda kazniva dejanja. Imuniteta ne sme biti uporabljena za omejevanje preiskav, kaj se je zgodilo in kdo je odgovoren. Dva tedna sta veliko, da verjeten kraj zločina še ni bil forenzično pregledan," je povedala Michelle Bachelet, ki je o primeru že govorila s savdskimi oblastmi.

Riad naj bi bil pripravljen priznati umor Hašokdžija