Marjan Vešligaj je povedal, da trenutno ne razmišlja, da bi se vrnil na dopisniško mesto. Foto: MMC RTV SLO
Marjan Vešligaj je povedal, da trenutno ne razmišlja, da bi se vrnil na dopisniško mesto. Foto: MMC RTV SLO
Pogovor z Marjanom Vešligajem

Nekdanji dopisnik RTV Slovenija iz Srbije je povedal, da bo koalicija socialistov z demokrati izjemno tvegana. Predsednik socialistov Ivica Dačić je že dolgo bliže demokratom kot radikalcem, a imajo po drugi strani socialisti skoraj isto volilno telo kot radikalci. Če bi SPS šla v koalicijo z DS-om, bi to nedvomno plačala na prihodnjih volitvah, je še povedal Vešligaj.

"Ne bi šlo za presenečenje, če bi mandat za sestavo vlade dobil Božidar Đelić iz DS-a, ki bi v koalicijo povabil še Miloševićeve socialiste in manjšine. S tem bi bila Evropa zadovoljna, v Srbiji pa se ne bi bilo treba lotiti kakšnih bolečih problemov, kot je na primer sodelovanje s Haagom," je v klepetalnici povedal nekdanji dopisnik.

Celoten klepet si lahko preberete tukaj.

Tadić je politik, sprejemljiv za večino
Po Vešligajevem mnenju Boris Tadić ni preveč samostojen politik, je kandidat tistih, ki so po Djindjićevi smrti želeli predsednika, ki bi bil sprejemljiv tako za Evropo kot za tisto Srbijo, ki jo simbolizira Tomislav NIkolić. Povedal je še, da sta tako Tadić kot premier Vojislav Koštunica dala vedeti, da ne bosta več sodelovala, tako da je edina možnost za demokratično vlado sodelovanje s socialisti.

Največji poraženec volitev Koštunica?
Na vprašanje, kdo je pravi poraženec volitev, je Vešligaj odgovoril, da je to po vsej verjetnosti Koštunica, a da je še prezgodaj za končno oceno. "Razmerje sil na srbski politični sceni se ni kaj dosti spremenilo in bodo šele pogajanja o prihodnji vladi pokazala, kdo je zmagal in kdo je poražen," je povedal Vešligaj.

Vešligaj je povedal še, da če bi Djindjić ostal živ in če bi ostal na oblasti, kar je drugo vprašanje, bi bila Srbija verjetno precej dlje v svojem pogajalskem procesu z Evropsko unijo, verjetno v paketu s Hrvaško.

B. T.

Pogovor z Marjanom Vešligajem