Julianu Assangeu v ZDA grozi 175 let zapirne kazni. Foto: Reuters
Julianu Assangeu v ZDA grozi 175 let zapirne kazni. Foto: Reuters

Julian Assange je na sodišču povedal, da "je na kocki 175 let njegovega življenja". Toliko let zapora mu namreč grozi, če bo v ZDA obsojen v vseh 18 točkah obtožnice.

Med drugim je obtožen zarote z ameriško žvižgačko Chelsea Manning, ki naj bi ji pomagal dešifrirati geslo računalniškega omrežja ameriške administracije, in vohunstva. Britanske oblasti so ameriško zahtevo za izročitev uradno prejele v sredo. Poleg tega je 47-letni Avstralec zatrdil, da je Wikileaks, katerega ustanovitelj je Assange, zgolj objavljal dokumente.

"Napad na pravice novinarjev"

Odvetnik Juliana Assangea Mark Summers je na sodišču povedal, da je obravnava izročitve "nezaslišan napad na pravice novinarjev". Zastopnik ameriške vlade, odvetnik Ben Brandon, pa je poudaril, da gre za "eno največjih kompromitiranj zaupnih informacij v zgodovini ZDA". Branton namreč meni, da je Manningovo, ki je bila tedaj še vojak Bradley Manning, spodbudil k nezakoniti pridobitvi dokumentov.

"Z objavo tega neurejenega materiala na spletu je Assange ustvaril veliko in takojšnje tveganje, da bi človeški obveščevalni viri, vključno z novinarji, zagovorniki človekovih pravic in političnimi aktivisti, utrpeli resno fizično škodo ali arbitrarno pridržanje," je dejal. Pred sodiščem so se med današnjim zaslišanjem zbrali tudi Assangeevi podporniki, ki so zahtevali njegovo osvoboditev.

Začetek sodnih postopkov

Britanska policija je ustanovitelja Wikileaksa aretirala aprila letos, potem ko mu je Ekvador odvzel državljanstvo in mednarodno zaščito. Britansko sodišče ga je na začetku maja obsodilo na 50 tednov zaporne kazni, ker je kršil določila pogojnega izpusta.

Assange je bil leta 2012 po aretaciji zaradi obtožb posilstva izpuščen na prostost, a se je izognil odločanju o izročitvi Švedski s pobegom na ekvadorsko veleposlaništvo, saj se je bal, da bi ga Švedska izročila ZDA.