Jastogi so sestavina številnih kulinaričnih specialitet. Foto: Reuters
Jastogi so sestavina številnih kulinaričnih specialitet. Foto: Reuters

Na prvi stopnji je tožbo proti nekemu lastniku restavracije v bližini Firenc sprožila skupina za zaščito živali, ki je opozorila, da v njegovi restavraciji še živi jastogi čakajo v hladilniku, preden jih vržejo v lonec z vrelo vodo.

Sodišče lastnika ni kaznovalo, zato so se ljubitelji živali pritožili na najvišje sodišče v državi, ki je imelo za njihov primer več posluha. Lastniku restavracije so naložili plačilo 2.000 evrov kazni in dodatnih 3.000 evrov sodnih stroškov.

Kuhanje v kropu je že "ustaljena navada"
Sodniki so svojo odločitev pojasnili z besedami, da to, da so jastogi običajno še živi, ko jih kuharji vržejo v lonec, še ne opravičuje tudi tega, da ljudje z njimi pred smrtjo neprimerno ravnajo. "Omenjen način priprave jastoga je zakonit, ker gre za že ustaljeno navado, kar pa ne velja za ravnanje s temi živalmi v času, ko čakajo, da jih bodo skuhali. Njihovo trpljenje pred kuhanjem je nesprejemljivo," so zapisali sodniki.

Namesto da kuharji jastoge in druge vrste rakov pred uporabo zadržujejo v hladilniku, je sodišče lastnikom restavracij z morsko hrano predlagalo, naj jih imajo spravljene v posodah z vodo sobne temperature.