Nekateri ledeniki v Alpah se zaradi segrevanja ozračja tajajo. Foto: Reuters
Nekateri ledeniki v Alpah se zaradi segrevanja ozračja tajajo. Foto: Reuters

Tožbo štirih nevladnih organizacij proti francoski državi zaradi nezadostnega ukrepanja pri blaženju podnebnih sprememb, ki so jo naslovili Afera stoletja, je v spletni peticiji podprlo več kot 2,3 milijona državljanov. To je zmaga za okolje, sodbo ocenjujejo pri francoski veji organizacije Oxfam, mediji pa pišejo, da gre za zgodovinsko zmago za podnebno pravičnost.

"To ni le opozarjanje na to, kaj govorijo znanstveniki in kaj državljani pričakujejo od vladne politike, ampak upamo, da bo ta razsodba navdihnila ljudi po vsem svetu, da se bodo morale vlade na sodišču večkrat zagovarjati za svoja (ne)dejanja glede podnebnih sprememb," je dejal izvršni direktor francoskega GreenPeacea Jean-François Julliard. "Obsodba vlade nam bo pomagala pri povečanju pritiska na državo, da takoj začne reševati podnebno krizo. Nič več blebetanja," je dodal.

Francija pri uresničevanju zavez zamuja

Francoski predsednik Emmanuel Macron je sicer glasen zagovornik zvišanja podnebnih ciljev na ravni Evropske unije, toda pri Oxfamu in še treh drugih okoljskih organizacijah opozarjajo, da bi morala Francija ta svoja prizadevanja podkrepiti z dejanji doma. A Francija pri uresničevanju zavez, ki si jih je zadala v skladu s pariškim sporazumom, zamuja, kar je ugotovilo tudi sodišče in pri tem vlado spoznalo za odgovorno za škodo, ki nastaja zaradi tega, je za Radio Slovenija poročala Špela Novak.

Emisije toplogrednih plinov so se v Franciji v letih 2018 in 2019 zmanjšale za 0,9 odstotka, cilj je 1,5 odstotka do leta 2025, zatem pa 3,2 odstotka. Foto: Reuters
Emisije toplogrednih plinov so se v Franciji v letih 2018 in 2019 zmanjšale za 0,9 odstotka, cilj je 1,5 odstotka do leta 2025, zatem pa 3,2 odstotka. Foto: Reuters

Pariz je obljubil, da bo država do leta 2030 zmanjšala emisije toplogrednih plinov za 40 odstotkov in da bo do leta 2050 dosegla ogljično nevtralnost, piše Guardian. A nevladniki opozarjajo, da se država teh omejitev ne drži in da ne prenavlja dovolj hitro stavb, da bi postale energetsko učinkovitejše, kar resno vpliva na vsakodnevno kakovost življenja Francozov.

Vlada je v pisnem odgovoru zavrnila obtožbe o neukrepanju in trdila, da ne more biti država odgovorna za podnebne spremembe, saj ni zakrivila vseh svetovnih emisij.

Podobna razsodba tudi na Nizozemskem

To je druga tovrstna odločitev katerega od evropskih sodišč proti vladi svoje lastne države. Prvo takšno sodbo je že leta 2015 sprejelo nizozemsko sodišče, pred letom in pol je bila ta sodba potrjena tudi na višji ravni, nizozemski vladi pa je sodišče naložilo sprejetje ukrepov za izpolnitev podnebnih ciljev. Podobne tožbe potekajo tudi v drugih državah, je dodala Novakova.