Ivica Todorić se brani iz Londona, kamor se je oktobra lani umaknil pred sodnim postopkom. Foto: Reuters
Ivica Todorić se brani iz Londona, kamor se je oktobra lani umaknil pred sodnim postopkom. Foto: Reuters

"Nalagam izročitev gospoda Ivice Todorića Hrvaški," je v ponedeljek odločila sodnica Emma Arbuthnot z westminstrskega sodišča in pojasnila, da ne vidi nobenega razloga za neizročitev Todorića na Hrvaško.

Arbuthnotova je svojo odločitev, da Todorića izročijo hrvaškim oblastem, obrazložila z dejstvi, da je hrvaško tožilstvo do 20. oktobra lani zaslišalo 43 prič, zadostni dokaz, da je postopek na Hrvaškem potekal pravno in pravično.

Sicer se je strinjala z navedbami Todorićeve zagovornice, da je imelo podjetje Agrokor tudi politične dimenzije, kljub vsemu pa je v svoji obrazložitvi sodbi poudarila, da je njena odločitev "kozmopolitanska", da v pravne postopke hrvaškega tožilstva ne dvomi in da zato potrjuje, da so bili vodeni korektno in v skladu z zakoni, poroča RTV-jeva londonska dopisnica Nina Kojima.

Sodnica je v nadaljevanju sporočila tudi odločitev o priporu za Todorića, ki je po aretaciji novembra lani plačal varščino, da se lahko brani s prostosti. Njegov status je sodišče ohranilo, pod pogojem, da se bo vsak dan oglasil na policiji.

Todorić: Izpolnil sem svoje cilje
Nekaj ur po objavi odločitve sodišča je 67-letni Todorić stopil pred novinarje ter večkrat dejal, da je "izpolnil vse svoje cilje" in "zmagal". Napovedal je, da se bo pritožil na odločitev o izročitvi ter izkoristil vse pravne možnosti, ki jih omogoča britanski pravni sistem. Obenem pa je izjavil, da bodo "vsi presenečeni, ker se bo kmalu vrnil na Hrvaško".

Todorić je ponovil obtožbo proti hrvaškemu premierju Andreju Plenkoviću ter podpredsednici vlade in ministrici za gospodarstvo Martini Dalić, da proti njemu izvajata politični pregon. Izredni upravi v Agrokorju pa je prav tako vnovič pripisal kazniva dejanja, posebej ko gre za vlogo ameriškega sklada Knighthead Capital Management. Znova je ostalo tudi le pri obljubi, da bo "kmalu" objavil dokaze in argumente za svoje trditve proti vladi in izredni upravi.

Na vprašanje, kaj se bo zgodilo z Mercatorjem, je odgovoril, da je družbo pustil v "fantastičnem" stanju glede na tisto, v katerem jo je prevzel. Pričakuje, da bo Mercator postal eden vodilnih regionalnih trgovcev.

Med drugim je dejal, da v Londonu živi "skromno" s 15 funti na dan, ko sta skupaj s soprogo, pa zadostuje 50 funtov dnevno. Hrvaški mediji poročajo, da Todorićevi živijo v Londonu z denarjem, ki ga je Todorićeva soproga dobila od prodaje družinske hiše, za katero naj bi dobila 250.000 evrov. Na sodišču je bilo tudi slišati, da so Todoriću blokirali nekaj manj ko 65 milijonov evrov premoženja na Hrvaškem, Nizozemskem, Veliki Britaniji in Kanadi.

Dosežen dogovor z upniki Agrokorja
Todorić se je v London umaknil, potem ko je Hrvaška oktobra lani za njim izdala evropski priporni nalog. Tožilstvo mu očita, da je skupaj s še 14 osumljenci Agrokor oškodoval za približno 200 milijonov evrov.

Izredna uprava Agrokorja, ki jo vodi Fabris Peruško, je medtem dosegla dogovor z upniki o poravnavi. Ruski banki Sberbank in VTB bosta imeli po trenutnem predlogu poravnave skupno od 30- do 46-odstotni lastniški delež v finančno prestrukturiranem koncernu. Lastniki obveznic koncerna naj bi imeli od 23 do 25 odstotkov delnic Agrokorja. Bankam, ki poslujejo na Hrvaškem, naj bi pripadel desetodstotni delež, dobaviteljem pa osemodstotni.