Španija bi lahko šla po poti Grčije. Foto: EPA
Španija bi lahko šla po poti Grčije. Foto: EPA

Predlog socialistične vlade premierja Joseja Luisa Zapatera je podprlo 168 poslancev, osem jih je glasovalo proti, 173 poslancev pa se je vzdržalo. Da glasu ne bodo oddali, so že prej napovedali člani največje opozicijske Ljudske stranke, enako pa so storili tudi v Katalonski nacionalistični stranki. Potrditev predloga reforme je bila tako za socialiste precej netežavna.

Bistvo predlagane reforme je večja fleksibilnost trga dela, saj znižuje stroške odpuščanja, ki so med najvišjimi v razvitih državah, skrajšuje postopek odpuščanj, omogoča lažje zaposlovanje in omejuje čezmerno zaposlovanje delavcev za določen čas, je za Radio Slovenija poročala Sandra Brankovič Brecl.

Ljudska stranka, ki je vlado kritizirala, da je njen predlog premalo ambiciozen, je z vzdržanim glasovanjem priznala, da je reforma nujna, je pa že napovedala, da bo na predlog reforme - s potrditvijo se razprava v parlamentu sicer šele začenja, vložila več amandmajev.

Zapatero zateguje pas
Španijo je gospodarska in finančna kriza sicer močno prizadela, saj njihovo gospodarstvo pesti kar 20-odstotna brezposelnost. Zato je Zapaterova vlada sprejela ene najostrejših varčevalnih ukrepov v Uniji, s katerimi naj bi proračunski primanjkljaj, ki je lani znašal 11,2 odstotka BDP-ja, prihodnje leto znižala na šest odstotkov, končuje Brankovič Breclova.

Največji španski sindikati so za 29. september po vsej državi napovedali splošno stavko.