Foto:
Foto:
Privrženci kandidata Srbske radikalne stranke (SRS) Tomislava Nikolića.

To so tretje predsedniške volitve v letu dni, saj pretekle volitve niso uspele zaradi manj kot 50-odstotne volilne udeležbe, ki je potrebna za izvolitev predsednika. Na volitve je povabljenih 6,5 milijona volilnih upravičencev.

Dragoljub Mičunović favorit
Na nedeljskih volitvah ima največ možnosti za izvolitev kandidat vladajoče Demokratične opozicije Srbije (DOS) in predsednik skupščine državne skupnosti SČG-ja 73-letni Dragoljub Mičunović, s pol glasovi manj pa mu sledi kandidat Srbske radikalne stranke (SRS) 51-letni Tomislav Nikolić.

Za predsednika Srbije se bodo potegaovali tudi župan južnosrbskega mesta Čačak Velimir Ilić, podpredsednik odcepljenega dela Miloševićevih socialistov Dragan Tomić, vodja Ljudske kmečke stranke Marijan Rističević in Radoslav Avlijaš. Med omenjenimi kandidati, po javnomnenjskih raziskavh izstopa le Velimir Ilić s štirimi odstotki glasov, preostalim pa napovedujejo okoli enega odstotka glasov.

Nekdanji predsednik Srbije v Haagu
Zadnji predsednik Srbije je bil Milan Milutinović, ki se mu je mandat iztekel lani jeseni, januarja pa se je predal Mednarodnemu sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu. Septembra in oktobra leta 2002 sta bila oba kroga predsedniških voltev neuspešna, prav tako pa se je volitev udeležilo premalo volivcev tudi dva meseca pozneje. Obakrat je sicer največ glasov dobil zadnji predsednik nekdanjega ZRJ-ja Vojislav Koštunica.

Decembra predčasne parlamentarne volitve
Ob koncu leta 2002 je predsednica skupščine Nataša Mićić po ustavi postala vršilka dolžnosti predsednika republike. Mandat se ji je iztekel v četrtek, ko je razpustila parlament in razpisala predčasne parlamentarne volitve, ki bodo 28. decembra.

Tudi tokrat je za uspeh predsedniških volitev, ki bodo potekale tudi na Kosovu, potrebna 50-odstotna udeležba. Če nobeden od kandidatov v prvem korgu ne dobi več kot polovice glasov, bodo izvedli drugi krog volitev, v katerem pa ni več potrebna 50-odstotna udeležba.