Foto:
Foto:

Za kandidata Demokratske stranke Srbije (DSS) Dragana Maršičanina je glasovalo 107 od 248 navzočih poslancev, za kandidatko Srbske radikalne stranke (SRS) Gordano Pop Lazić pa je glasovalo 80 poslancev iz vrst radikalov. Da bi bil izvoljen, bi moral kandidat dobiti najmanj 125 glasov.

Glasovanja so se vzdržali poslanci Demokratske stranke Zorana Živkovića in Borisa Tadića ter Socialistične stranke Srbije Slobodana Miloševića. Poslovnik pa predvideva, da če na seji ni potrjen noben kandidat, je potrebno ves postopek ponoviti.

Predsedujoči na konstitutivnem zasedanju skupščine, najstarejši poslanec Velimir Simonović, je nadaljevanje seje napovedal za petek, 30. januarja. 82 poslancev srbske radikalne stranke se je na zasedanju pojavilo oblečenih v majice s podobo Vojislava Šešlja in napisom Šešelj srbski junak.

Na parlamentarnih volitvah v Srbiji 28. decembra lani je zmagal SRS Vojislava Šešlja, ki si je zagotovil 82 poslanskih sedežev v 250-članski skupščini. Mesta v srbskem parlamentu so si zagotovile še DSS Vojislava Koštunice s 53 poslanskimi sedeži, Demokratska stranka (DS) Borisa Tadića in Zorana Živkovića s 37 sedeži, G17 Plus Miroljuba Labusa s 34 sedeži,
zveza Srbskega gibanja za obnovo in Nove Srbije Vuka Draškovića in Velimirja Ilića z 22 sedeži ter Socialistična stranka Srbije (SPS) Slobodana Miloševića, ki ima prav tako 22 poslancev.