Guzman je Seanu Pennu dejal, da je miroljuben človek, ki mu veliko pomeni njegova družina. Foto: EPA
Guzman je Seanu Pennu dejal, da je miroljuben človek, ki mu veliko pomeni njegova družina. Foto: EPA
false
Mehika naj bi tokrat Guzmana izročila ZDA. Foto: Reuters
false
Mehiška policija je Guzmana, ki je bil na begu pol leta, aretirala v petek. Foto: Reuters

Pravosodna ministrica Mehike Arely Gomez je povedala, da so mehiškega mamilarskega kralja ujeli tudi s pomočjo njegovih stikov z igralci in producenti. Guzman naj bi želel, da o njem posnamejo avtobiografski film. Pred meseci je imel celo intervju z ameriškim igralcem Seanom Pennom za revijo Rolling Stone.

Sean Penn je za glasbeno revijo napisal članek, v katerem je opisal, kako je prišel do intervjuja - posredovala je mehiška igralka Kate del Castillo, v članku pa je objavljena tudi fotografija, na kateri se Sean Penn in Guzman rokujeta.

Mehiške oblasti hočejo zdaj zaradi Pennovega intervjuja zaslišati tako ameriškega igralca kot tudi del Castillovo, ki je javnost razburila leta 2012 s svojim tvitom, v katerem je izrazila naklonjenost Guzmanu - in si s tem pridobila zaupanje najzloglasnejšega narko vodje.

"Gre za ugotavljanje odgovornosti," je pojasnil eden izmed neimenovanih uradnikov. Drugi je dejal, da ni jasno, ali sta Penn in del Castillova zagrešila zločin. Medtem ko bi novinar namreč z mamilarskim kraljem lahko opravil intervju, omenjena nista novinarja.
Kritična do srečanja Penna z Guzmanom je tudi Bela hiša, ki je "tako imenovani intervju" označila za "norega", medtem ko ga je republikanski predsedniški kandidat Marco Rubio označil za "grotesknega".

Na sledi Guzmanu
Pravosodne oblasti Mehike so bile Guzmanu, ki je iz strogo zavarovanega zapora pobegnil pred pol leta, na sledi že nekaj mesecev. Vendar pa njegovega prejšnjega skrivališča v zvezni državi Durango niso napadli, saj so bili poleg njega dve ženski in otrok. Spremljali so ga naprej in v petek napadli njegovo hišo v mestu Los Mochis v državi Sinaloa pri Tihem oceanu.

V obstreljevanju je bilo ubitih pet članov kartela, šest so jih aretirali. El Chapo je spopad izkoristil, da je s svojim varnostnikom Ivanom Gastelumom pobegnil skozi hudourniški odtočni jašek na ulico, kjer sta ukradla vsak svoj avtomobil, vendar nista prišla daleč. Policija se je odzvala na prijavo tatvine avtomobilov in kriminalca ujela blizu Los Mochisa.

Izročitev ZDA
Aretacijo Guzmana so pozdravili v ZDA, kjer ga iščejo zaradi številnih zločinov, povezanih s trgovino z mamili. El Chapo se izročitve v ZDA boji, saj bo podkupovanje ali izsiljevanje uradnikov v tamkajšnjih strogo varovanih zaporih precej težje. Njegov odvetnik bo sicer poskušal izročitev zavleči, kolikor bo mogoče - El Chapo pa lahko vmes znova poskuša pobegniti.

Gangsterjev odvetnik Juan Pablo Badillo je za mehiški časopis povedal, da El Chapa ne smejo izročiti ZDA, saj bi to okrnilo državno suverenost Mehike. Badillo je že pred časom izjavil, da je El Chapo pred pol leta pobegnil iz zapora ravno zaradi grožnje z izročitvijo ZDA. Mehika, ki se je v preteklosti izogibala El Chapovi izročitvi ZDA, naj bi tokrat zahtevo sosednje države uresničila. Vlada predsednika Enriqueja Pene Nieta se, kot kaže, zdaj le zaveda, da ima veliko težavo s korupcijo v zaporih, kjer mamilarski vodje živijo na veliki nogi in se sprehajajo zelo svobodno.

Inženirji na izobraževanje v Nemčijo
El Chapo je iz strogo varovanega zapora El Altiplamo pobegnil po 1,5 kilometra dolgem skrivnem predoru, ki je vodil iz kopalnice njegove celice, in sicer z motorjem na tirnicah. To je bil njegov že drugi odmevni pobeg po prvem leta 2001, ko je nato na prostosti užival kar 13 let. Kot je zapisal Sean Penn v Rolling Stonu, je Guzman inženirje, ki so načrtovali izkopavanje rova, poslal na izobraževanje v Nemčijo.

"Nisem odgovoren za večjo uporabo mamil"
Guzman je v intervjuju s Seanom Pennom poskušal braniti svojo vlogo vodje največjega mamilarskega kartela na svetu. Na vprašanje, ali je on odgovoren za visoko stopnjo zasvojenostjo z mamili, mu je odgovoril: "Ne, to ne drži, saj se tistega dne, ko bom jaz umrl, zasvojenost ne bo niti za malo zmanjšala." Na vprašanje, ali sebe dojema kot nasilno osebo, je odgovoril: "Ne." Prav tako je dejal, da ne uživa mamil.

Na vprašanje, kdo je kriv, da se uporaba mamil veča - preprodajalci ali uporabniki, pa je dejal: "Če ne bi bilo uporabnikov, ne bi bilo prodaje. Res je, da se uporaba (mamil) iz dneva v dan veča. Zato se prodaja in prodaja."

V pogovoru je govoril tudi o svojem otroštvu. Dejal je, da izhaja iz "zelo ponižne in revne družine". Da bi preživeli, je mati pekla kruh, on pa ga je (takrat je bil star šest let) prodajal. Denar je služil tudi s prodajo pomarančnih sokov in bombonov na ulici. Od 15. leta je živel v Badiraguatu, ki je eden izmed najrevnejših delov v mehiški zvezni državi Sinaloa, na ranču La Tuna. "Edini način, da si prišel do denarja za hrano, je bila pridelava maka in marihuane. Takrat sem začel to gojiti in prodajati. Toliko ti lahko povem."

Poudaril je, da ima z družino zelo tesne stike. "V dneh, ki mi jih je podaril Bog, želim živeti s svojo družino," je dejal Guzman, ki je zadovoljen s svojim življenjem. Prihodnost svojih otrok vidi kot dobro. V pogovoru, ko je bil na prostosti, je Seanu Pennu dejal, da je zelo srečen, čeprav je pod določenim pritiskom, da ga ujamejo, a da je pritisk del njegovega življenja.