Požare jim je do zdaj uspelo le delno pogasiti. Foto: Reuters
Požare jim je do zdaj uspelo le delno pogasiti. Foto: Reuters
Več tisoč gasilcev skuša ustaviti in pogasiti požare, ki se lahko zaradi vetra še razširijo. Foto: Reuters
Kalifornija: V požarih 31 žrtev, 200 pogrešanih
V Kaliforniji najsmrtonosnejši požari v zadnjih 85 letih
Kalifornija v ognjenem peklu

Gre za najhujši požar v tej ameriški zvezni državi. Enako število žrtev, 31, kot so jih uradno potrdili do zdaj, je bilo še leta 1993 v Griffith Parku, oblasti pa se bojijo, da se bo število še povečalo.

Gori na več koncih države. Na severu, kjer je najhuje v okrožju Butte, so potrdili še šest žrtev požara, ki so ga poimenovali Camp. Skupno je tam ogenj zahteval 29 žrtev, največ v mestu Paradise, ki ga je ogenj popolnoma uničil.

Dve žrtvi so potrdili tudi na jugu države, kjer gori požar Woolsey, ki se razprostira na 337 kvadratnih kilometrih površine, uničil je tudi številne domove v soseskah v Malibuju, kjer domujejo številni zvezdniki. Z območja treh največjih gorišč se je moralo na varno do zdaj umakniti že okoli 250.000 ljudi, gori pa še več manjših požarov, skupno na več kot 1.000 kvadratnih kilometrih.

Napoved vetra še dviguje zaskrbljenost
Ker se veter še krepi, obstaja velika nevarnost nadaljnjega širjenja požarov, poroča BBC. Demokratski guverner Kalifornije Jerry Brown je zato pozval ameriškega predsednika Donalda Trumpa, naj požar razglasi za naravno katastrofo, s čimer se bodo sprostila zvezna sredstva za nujno pomoč. Poziv je prišel dan po tem, ko je Trump zagrozil, da bo znižal sredstva za Kalifornijo, če ta ne bo izboljšala upravljanja gozdov.

Županja mesta Paradise, ki ga je požar skoraj v celoti uničil, je dejala, stanovanjskega dela mesta skorajda ni. "Večine hiš ni. Imela sem priložnost, da se prepričam na lastne oči. Skoraj vsi, ki jih poznam, so ostali brez domov."

Srhljive posledice klimatskih sprememb
Kot je v nedeljo dejal vodja losangeleških gasilcev Daryl Osby, ni moč zanikati, da so požari tudi del posledic klimatskih sprememb. "Dejstvo je, da se klimatski izzivi dogajajo povsod po državi in tako bo tudi vnaprej."

Kalifornija se v zadnjem desetletju spopada z vse hujšo sušo, kar še dodatno pripomore k širjenju ognja. Sezona požarov, ki se je, kot piše Guardian, začela zgodaj poleti, bo, kot kaže, druga zapored rekordna. Odhajajoči kalifornijskih guverner Jerry Brown je megapožare označil kot "novo normalno".

Kot je dejal Osby, so klimatske spremembe so podaljšale in razširile območje požarov ter tako močno otežile delo gasilcem. Prej je namreč veljalo, da so gasilci z juga ob izbruhu ognja prišli na pomoč kolegom na jug in obratno

Zdaj, ko požari divjajo povsod, pa te kolegialnosti ni moč izvajati. Vsak se bori na svojem koncu, da bi rešili življenja ter omejili divjanje in širjenje ognja. Na pomoč jim zdaj prihajajo kolegi iz Arizone, Utaha, Nevade in Washingtona.

Kalifornija: V požarih 31 žrtev, 200 pogrešanih
V Kaliforniji najsmrtonosnejši požari v zadnjih 85 letih
Kalifornija v ognjenem peklu