Podporniki stranke TMC v Zahodni Bengaliji. Foto: EPA
Podporniki stranke TMC v Zahodni Bengaliji. Foto: EPA

Gre za volitve, ki so potekale marca in aprila. V Zahodni Bengaliji je zmagala stranka TMC, katere ustanoviteljica, 66-letna Mamata Banerdži, je ena ostrejših kritičark Modija in je edina ženska na položaju glavnega ministra oziroma ministrice posamezne države v Indiji.

Stranka TMC je po poročanju BBC-ja osvojila več kot 200 sedežev od 294 v skupščini omenjene države. BJP je osvojil skoraj 80 sedežev in je glavna opozicijska stranka v državi z okoli 90 milijoni prebivalcev, v kateri indijska vladajoča stranka nikoli ni vladala. A še leta 2016 je BJP v Zahodni Bengaliji osvojil le tri sedeže.

Modi je Mamati Banerdži že čestital na družbenem omrežju Twitter.

BJP je ostal na oblasti v severovzhodni državi Asam, drugod pa ni uspel povečati podpore. V državi Tamil Nadu je zmagala stranka DMK, v Kerali pa Leva demokratična fronta. Volitve so potekale tudi na ozemlju pod centralno upravo Pudučeri, kjer je zmagala Vseindijska nacionalna kongresna stranka, zaveznica BJP-ja, poroča Deutsche Welle.

Vse stranke, tudi vladajoči BJP, so bile tarče kritik zaradi prirejanja množičnih predvolilnih shodov v času pandemije. Shodi so bili organizirani kljub močnemu porastu števila novih okužb z novim koronavirusom.

Indijska volilna komisija pa je prepovedala zmagoslavne prireditve po volitvah, potem ko jo je sodišče ostro kritiziralo, ker je kljub drugemu valu epidemije dovolila množične predvolilne shode.

Več kot 19 milijonov okužb

V Indiji so do zdaj potrdili več kot 19 milijonov okužb z novim koronavirusom, več so jih le v ZDA. Prav tako so potrdili več kot 218.000 smrtnih primerov, a resnična številka naj bi bila precej višja. Posebej na podeželju je namreč obseg testiranja majhen, številni ljudje pa umirajo doma.

V državi že deset dni zapored potrjujejo več kot 300.000 okužb na dan. V ponedeljek so jih potrdili več kot 360.000, ob tem je umrlo še 3417 covidnih bolnikov. V nedeljo je umrlo rekordno število ljudi, 3689. Bolnišnice se soočajo s hudim pomanjkanjem postelj in kisika.

V Indiji kljub covidni katastrofi izvedli volitve