Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kot so zapisali na hrvaškem portalu Index, naj bi včeraj po neuradnih podatkih nekaj po poldnevu prispel na mejni prehod Obrežje avtobus s kitajskimi turisti iz Vuhana, kitajskega mesta, ki je žarišče izbruha virusne bolezni. Turisti naj bi z letalom prispeli v Milano, od koder so se prek Slovenije odpravili proti mejnemu prehodu Obrežje, pot pa so nadaljevali proti Plitvičkim jezerom in nato proti Dalmaciji. Pred tem naj bi na italijanskem letališču opravili pregled zdravstvenega stanja. "Nihče ni imel simptomov bolezni," so zapisali.

Direktor kitajske komisije za javno zdravje Ma Šiaovej je medtem v Pekingu sporočil, da je inkubacijska doba novega koronavirusa večinoma približno deset dni. Najkrajša doba, ki so jo doslej zabeležili, je sicer samo nekaj dni, najdaljša pa 14 dni.

Kitajski inštitut za nacionalno zdravje je dodal, da je "novi koronavirus nalezljiv med inkubacijsko dobo, v čemer se razlikuje od sarsa". Okuženi naj bi bil torej kužen, četudi ne kaže bolezenskih znakov. Virus je sicer prenosljiv med ljudmi.

Na Kitajskem je zaradi novega virusa umrlo že 56 ljudi

Virus naj bi se prenašal tudi, če ni znakov obolenja

Raziskava, objavljena v reviji Lancet, je pred tem navajala, da se lahko virus prenese na ljudi, tudi če ni bolezenskih znakov prehladnega obolenja.

Znanstveniki so se pri tem sklicevali na družino iz kitajskega mesta Šendzen. Dva člana družine sta v Vuhanu imela stik z obolelim sorodnikom v bolnišnici. Na koncu so virus odkrili pri šestih članih družine, od tega tudi pri človeku, ki nikoli ni bil v Vuhanu. Eden od okuženih otrok je bil brez bolezenskih znakov.

Direktor Kitajskega centra za nadzor in preprečevanje bolezni Gao Fu je glede primerjave med novim virusom in sarsom danes dejal, da novi virus "ni tako močan" kot sars. "Kot trenutno opažamo, ta bolezen (...) vsekakor ni tako močna kot sars," je pojasnil na srečanju z novinarji v Pekingu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Cepiva proti novemu virusu, ki so ga poimenovali 2019-nCoV, še ni. Direktor inštituta za nadzor nad virusnimi boleznimi Šu Venbo je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA medtem sporočil, da so znanstveniki izolirali novi koronavirus.

Kakšni so simptomi bolezni?

Kot so že pred dnevi sporočili na slovenskem Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja (NIVZ), so simptomi novega koronavirusa imenovanega 2019-nCoV vročina, kašelj in oteženo dihanje, kar so sicer običajni simptomi pljučnice. Za potrditev ali izključitev okužbe z novim koronavirusom pa je potrebno mikrobiološko testiranje. Na NIVZ-ju sicer opozarjajo, da nekateri koronavirusi praviloma povzročajo lažje okužbe dihal, ki jih občutimo kot navaden prehlad, nekateri, kot sta sars in mers, pa tudi težje okužbe dihal. Ob tem so dodali, da je bila večina umrlih starejših, ki so imeli tudi kronične bolezni srca in pljuč, sladkorno bolezen. Težak potek bolezni naj bi imelo približno 20 odstotkov zbolelih.

Sorodna novica V Evropi verjetni novi primeri okužbe s koronavirusom

"Neumno je ustvarjati paniko"

Tudi na MMC-ju smo preverili informacijo o avtobusu s hrvaškimi turisti na Obrežju. Dežurna hrvaška epidemiologinja Zvjezdana Lovrić Makarić s Hrvaškega zavoda za javno zdravje je za MMC dejala, da je presenečena nad interesom medijev, da na Hrvaško pač prihajajo kitajski turisti. Potrdila je, da so jih obmejni organi res obvestili o skupini turistov iz Vuhana in da so ravnali v skladu s postopkom: to pomeni, da so jih obvestili o okužbi in jih opremili z ustreznim gradivom, o tem pa obvestili Hrvaški zavod za javno zdravje. Ko smo epidemiologinjo vprašali, kako komentira informacijo, da naj bi bil kužen prenašalec novega virusa, četudi ne kaže znakov obolenja, pa je odgovorila, da so to le pisanja medijev in da se bodo oni odzvali na to, ko bo takšna informacija prišla s strani Svetovne zdravstvene organizacije. "Neumno je po nepotrebnem ustvarjati paniko," je dejala

Na brniškem letališču brez posebnih ukrepov

Neuradno pa smo izvedeli, da mejni prehod Obrežje vsak dan prečkajo najmanj trije avtobusi s kitajskimi turisti in da slovenska obmejna policija (še) ni dobila posebnega opozorila glede ravnanja v primeru simptomov bolezni, kot so recimo njihovi hrvaški kolegi. Poklicali smo tudi na podjetje Fraport, ki upravlja brniško letališče. Dejali so nam le to, da za zdaj ne izvajajo nobenih posebnih ukrepov glede preverjanja zdravstvenega stanja potnikov.

Evropska izpostava Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je pozvala države k pripravljenosti in pravočasnemu ukrepanju ob izbruhu bolezni. "K temu sodi tudi, da so tako na lokalni kot nacionalni ravni pripravljeni izslediti okužene osebe in jih testirati na okužbo," so v soboto zvečer poročili iz WHO Evropa. Slovensko ministrstvo za zdravje je za ponedeljek popoldne sklicalo sestanek koordinacijske skupine za spremljanje in obvladovanje nalezljivih bolezni.

Na Dunaju v izolaciji stevardesa, prva žrtev v Šanghaju

O prvem primeru suma okužbe z novim virusom poročajo tudi z Dunaja, kjer je v izolaciji stevardesa, ki je pred nekaj dnevi pripotovala iz Vuhana. Dokončni rezultati preiskav naj bi bili znani v 48 urah.

V kitajski provinci Hubej so začeli graditi bolnišnico, ki bo namenjena zdravljenju bolnikov okuženih s koronavirusi. Foto: Reuters
V kitajski provinci Hubej so začeli graditi bolnišnico, ki bo namenjena zdravljenju bolnikov okuženih s koronavirusi. Foto: Reuters

Na Kitajskem je zaradi novega koronavirusa do zdaj umrlo 56 ljudi, okuženih pa je najmanj 2000. Virus se je iz Kitajske razširil, skupno naj bi po svetu potrdili 30 primerov okužbe. O okuženih poročajo iz Malezije, ZDA, Japonske in Filipinov, Južne Koreje, Tajvana, Tajske, Vietnama, Savdske Arabije, Singapurja, Hongkonga, Macaua in Nepala. Prvi smrtni primer so zabeležili tudi v Šanghaju.

O virusu še vedno malo znanega

Pristojne oblasti sicer še vedno ne morejo z gotovostjo potrditi izvora virusa, prav tako je o samem njem malo znanega, virus pa se hitro širi. Na Kitajskem med drugim zmanjkuje zaščitnih rokavic in mask, zaradi česar so se pristojne oblasti odločile za uvoz.

Prekinitev prometnih povezav na Kitajskem

Že v soboto so v 18 kitajskih mestih v provinci Hubej, v kateri je tudi Vuhan, zaprli ves javni promet. Zdaj pa sta prekinili avtobusne povezave tudi kitajska provinca Šandong s 5,6 milijona prebivalci, ki je od Vuhana oddaljena 800 kilometrov, in metropola Šjan. Že v soboto so podobne ukrepe sprejeli v kitajskem glavnem mestu Peking, v katerem še vedno ostajajo zaprti vrtci, šole in univerze. Tajvan je začasno ustavil izdajo vizumov za kitajske državljane s province Hubej.

Države iz Vuhana evakuirajo svoje državljane

Sorodna novica Izbruh koronavirusa razkriva nevarnosti trga eksotičnih živali

Prva država, ki je napovedala umik svojih državljanov iz Vuhana, je bila Francija. Zdaj so se za to odločile tudi ameriške oblasti, ki bodo svojim državljanom zagotovili sedeže na letalu, ki bo iz Vuhana letel 28. januarja. Podoben ukrep je sprejela Japonska.

Sicer pa so francoske oblasti po potrditvi treh primerov okužbe z novim virusom odločile poostriti nadzor na osrednjem letališču Roissy-Charles de Gaulle v Parizu. Vse potnike, ki bodo prispeli iz Kitajske, bo od danes pregledala medicinska ekipa zdravnikov, medicinskih sester in epidemiologov. Trije okuženi naj bi sicer okrevali.

Kitajska prepoveduje trgovanje z divjimi živalmi

Kitajske oblasti so izdale prepoved trgovanja z divjimi živalmi na mednarodnem trgu, in sicer v veleblagovnicah, na tržnicah in v restavracijah. Območja na Kitajskem, na katerih imajo divje živali, bodo izolirali, prevoz divjih živali pa prepovedali. Ukrep začne veljati v nedeljo. Virus je namreč vzniknil na tržnici v Vuhanu, kjer so izvajali tudi nelegalno prodajo divjih živali.

Kitajskim znanstvenikom uspelo osamiti nov virus
Navodila NIJZ-ja potnikom, ki potujejo na Kitajsko:

Svetovna zdravstvena organizacija in Evropski center za nadzor bolezni poudarjata, da ni ovir za potovanje na Kitajsko ob upoštevanju določenih previdnostnih ukrepov. Kitajske zdravstvene oblasti pa svetujejo, da se v mesto Vuhan ne potuje, dokler se razmere ne umirijo.

Slovenskim potnikom na Kitajsko priporočamo, da:
- se izogibajo živalim (živim ali mrtvim), tržnicam z živalmi in izdelkom živalskega izvora (npr. nezadostno toplotno obdelano meso),
- se izogibajo stikom z bolnimi ljudmi,
- si pogosto umijejo roke z milom in vodo ali razkužijo,
- se pred potovanjem cepijo proti gripi, ki je v tem času zelo običajna.

Kaj svetujemo potnikom po vrnitvi iz Kitajske?
Če ste potovali po Kitajski (predvsem v Vuhan, provinca Hubei) in ste po vrnitvi v Slovenijo ali že na povratku zboleli s kašljem, vročino in težkim dihanjem (občutkom pomanjkanja zraka):

- ostanite doma, izogibajte se stikom z drugimi ljudmi,
pokličite izbranega ali dežurnega zdravnika in povejte, da ste nedavno potovali v Vuhan ali bili na Kitajskem ter ste zboleli,
- preden zakašljate ali kihnete, si pokrijte usta in nos z robčkom ali zakašljajte in kihnite v zgornji del rokava in ne v svojo dlan,
- skrbno si umivajte roke (z milom in vodo), po potrebi tudi razkužujte,
- z zdravnikom se boste dogovorili za pregled oz. dobili nasvet glede na vaše zdravstveno stanje. Zdravnik bo presodil, če potrebujete ambulantni pregled, predpis zdravil ali pa napotitev v bolnišnico.

VIR: NIJZ