Žarišče potresa je bilo na globini 10 kilometrov. Foto: Reuters
Žarišče potresa je bilo na globini 10 kilometrov. Foto: Reuters

Gre za zadnjega v vrsti potresov, ki so jih v preteklih dneh zaznali v regiji.

Premier William Lai je povedal, da sta v potresu v mestu Hualien umrla dva človeka, več kot 200 ljudi je ranjenih, nekateri huje.

Po podatkih gasilcev so se v mestu z okoli 100.000 prebivalci porušile ali bile poškodovane najmanj širi zgradbe. Nekaj se jih je močno nagnilo. Med drugim se je porušil 11-nadstropni hotel Marshal. Pod njegovimi ruševinami naj bi bili po podatkih vlade ujeti trije ljudje, in ne 30, kot so sprva poročali tamkajšnji mediji. Že med potresom so iz hotela evakuirali 116 gostov.

Porušila se je tudi 12-nadstropna stanovanjska stolpnica, od koder naj bi številne stanovalce rešili. Zaradi potresa je ponekod moten cestni promet, kot poroča BBC, je okoli 40.000 gospodinjstev ostalo brez vode.

Žarišče potresa je bilo 18,3 kilometra severno od Hualiena na globini 10 kilometrov, je sporočila tajvanska seizmološka agencija. Potres so zaznali ob 23.50 po krajevnem času, čutili pa so ga po celotnem Tajvanu.

Potres je sledil več kot stotim šibkejšim potresom, ki so jih čutili v preteklih treh dneh. Zgodil se je natanko dve leti po tem, ko je potres z isto magnitudo v mestu Tainan na jugu Tajvana zahteval več kot 100 življenj.

Tajvan leži na stičišču dveh tektonskih plošč, zaradi česar so potresi pogosti.

Najhujši potres v zadnjih desetletjih je z magnitudo 7,6 otok prizadel septembra 1999. Umrlo je okoli 2.400 ljudi.