Krste na obali Viktorijinega jezera v Tanzaniji. Foto: Reuters
Krste na obali Viktorijinega jezera v Tanzaniji. Foto: Reuters
Reševalci še vedno iščejo morebitne preživele. Foto: Reuters

Štirje reševalci so v soboto pod vodo slišali zvoke, ki bi lahko pomenili, da je na ponesrečenem trajektu še kdo živ. Rešenega moškega so že prepeljali v bolnišnico.

Kot je znano, se je trajekt MV Nyerere, ki je imel prostora za okoli 100 ljudi, prevrnil v petek, na tržni dan. Trajekt naj bi bil pred nesrečo preobremenjen, uradni razlog sicer še ni znan, saj naj bi bilo na trajektu za 100 ljudi okoli 300 potnikov, poleg tega pa je plovilo prevažalo še žita in cement.

"Trajekt se je zelo hitro prevrnil in nas prekril," je dejal za Reuters preživeli Charles Ngarima. "Imel sem srečo, da sem se rešil, saj sem plaval pod vodo, ob tem da sploh nisem vedel, kam plavam ... Ko sem se poskušal rešiti, so me po obrazu in na zadnjem delu glave popraskale raztresene kovinske palice." Spet druga preživela Jennifer Idhoze je dejala, da se je trajekt prevrnil zaradi preobremenjenosti. "S trajekta sem skočila in se tako rešila," je dejala.

Sorodniki žrtev na obali s strahom čakajo na informacije glede bližnjih in le nemočno opazujejo prevrnjeno plovilo, ki lebdi na vodi le nekaj metrov pred obalo, kjer so pripravljene številne krste za posmrtne ostanke žrtev nesreče.

Trajekt bodo potegnili iz vode
Trajekt bodo potegnili na kopno šele po tem, ko bodo našli vse žrtve nesreče, je napovedal načelnik generalštaba tanzanijske vojske Venace Mabeyo. Na prizorišče nesreče pa je že danes prispel trajekt z opremo, s katero bodo potopljeno plovilo dvignili iz jezera.

Tanzanijski predsednik John Magufuli je že v petek razglasil večdnevno žalovanje in pozval k aretaciji odgovornih. Nesreče na Viktorijinem jezeru, ki povezuje Tanzanijo, Ugando in Kenijo, niso redkost. Pogosto je razlog v slabem vzdrževanju plovil ali zaradi preobremenjenosti.