Foto: EPA
Foto: EPA

Johnsonovo telefonsko številko je leta 2006, ko je bil premier še opozicijski poslanec, objavil neki britanski možganski trust (think tank). Poročilo se je nanašalo na njegovo delo sekretarja na ministrstvu za visoko šolstvo, številko pa so vključili v izjavo, da bi lahko z njim novinarji kontaktirali za komentar.

Številke niso s spleta nikoli izbrisali. Neuradno gre za isto številko, ki jo Johnson uporablja še danes, poroča BBC. Britanska vlada zadeve ni želela komentirati. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes telefonska številka ni bila več dosegljiva.

Britanski ministri ob nastopu položaja dobijo službeni telefon, vendar lahko obdržijo tudi svoje osebne telefone.

Sporne obljube med pandemijo

Britansko javnost je v zadnjih tednih zaradi razkritja o lobističnih stikih med pandemijo razburilo vprašanje, kdo vse dostopa do premierjeve številke. Na začetku aprila je v javnost namreč prišla korespondenca med Johnsonom in poslovnežem Jamesom Dysonom, v kateri je Johnson sogovorniku obljubil, da bo poskusil "popraviti" davčno zakonodajo in zagotoviti materiale za izdelavo medicinskih ventilatorjev, kar naj bi počelo Dysonovo podjetje.

"Ni prav, da lahko prijatelji, ki imajo premierjevo številko, takoj dostopajo do njega in ga prosijo za davčne olajšave," je ob razkritju komentiral vodja opozicijskih laburistov Keir Starmer.

Vprašanje nacionalne varnosti

Nekdanji britanski svetovalec za nacionalno varnost Peter Ricketts je za BBC ocenil, da je dandanes "osnovni varnostni ukrep", da predsednik vlade ob prevzemu položaja spremeni svojo število. Johnson je bil sicer med letom 2006 in prevzemom položaja tudi župan Londona, a očitno prav tako ni zamenjal številke. Ricketts je še izrazil zaskrbljenost, da bi lahko sovražne države in kriminalne združbe izrabile prost dostop do premierjeve telefonske številke.