V Tirani že več tednov potekajo protivladni protesti. Foto: EPA
V Tirani že več tednov potekajo protivladni protesti. Foto: EPA

Protest je bil sprva miren, nato pa je majhno število protestnikov izmed več tisoč zbranih začelo metati kamne na policijo pred parlamentom. Nekaj protestnikov in policistov je dobilo lažje poškodbe.

Tako se je ponovil scenarij izpred meseca dni, ko so protestniki poškodovali nekaj vladnih poslopij, policija pa je odgovorila z vodnim topom in solzivcem, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Protestniki so zahtevali odstop premierja Edija Rame in razpis predčasnih volitev.
Opozicija, ki jo vodi vodja konservativne Demokratske stranke Lulzim Basha, Ramo obtožuje korupcije, volilnih kršitev in povezav z organiziranim kriminalom. Vseh 65 opozicijskih poslancev je sicer že pred mesecem dni vrnilo svoje mandate, Rama pa v parlamentu uživa varno večino in ostaja na oblasti.

V petek sta ameriško veleposlaništvo in delegacija EU-ja podprla pravico do protesta, a opozorila, da je nasilje v kakršni koli obliki protizakonito. EU je obe strani pozval k dialogu.

Basha je medtem poziv k dialogu okrcal. "Albanije ne destabilizirajo protesti za evropske vrednote. Destabilizirala sta jo kriminal in to, da ga vlada sprejema. To moramo končati," je dejal. "Ne more biti stabilnosti brez demokracije in pravice," je še dejal Basha, ki je napovedal nadaljnje proteste.